Gedragscode

Introductie

Wanneer je met Livingstone op reis gaat, ben je te gast bij lokale organisaties. Een goede gast kent zijn plaats en weet de balans te vinden tussen de eigen normen en waarden en het respect voor de gastheer/ -vrouw en de lokale cultuur. Deze gedragscode helpt je om het respect hoog te houden.

Download gedragscode

Algemeen

Respecteer de lokale overheid

Ieder land kent een overheid. Vaak is deze anders geregeld dan in Nederland. Soms mag je hierop in het openbaar geen kritiek hebben. Meng je dus niet in discussies over de politiek en snij het onderwerp niet aan.

Respecteer de cultuur

Wanneer je een andere cultuur leert kennen verbaas je je over al het moois en over de verschillen die je ziet. De verschillen betekenen voor jou misschien een flinke aanpassing. Bedenk dat de gewoonten in een lokale cultuur vaak al generaties lang mee gaan en dat deze niet zomaar zijn ontstaan. Livingstone verwacht van je dat je je aanpast, ook al zijn de lokale gewoonten niet altijd jouw gewoonten.

Zit je iets dwars: bespreek het met je reisleider.

Respecteer gezag

Nederland is een weinig autoritair land. Dat ligt in veel landen anders. Bij veel projecten wordt zonder meer verwacht dat je gezag respecteert en de leiders volgt, ook al ben je het niet altijd met ze eens. Livingstone vraagt je de projectleiders en medewerkers te respecteren en hun aanwijzingen te volgen.

Respecteer ieders levensvisie

Iedereen is welkom bij Livingstone en dus ontmoet je er mensen met verschillende levensvisies. Livingstone vraagt je respectvol te zijn ten opzichte van ieders levensvisie en in het bijzonder die van de mensen op de projecten. Livingstone en haar partners werken met het christelijk geloof als basis. Op de projecten wordt regelmatig voor het eten gebeden, over geloofszaken gesproken en op zondag bezoek je een kerk.

Foto en video

Foto of video maken of publiceren van mensen mag alleen na hun toestemming hiervoor. Beelden maken van militaire objecten en van leger- en politiefunctionarissen is verboden.

Veiligheid voor alles

Diverse projecten bevinden zich in gebieden waar je goed op je veiligheid moet letten. Projectleiders geven in die gevallen strikte veiligheidsregels. Wanneer je deze overtreedt, word je direct uitgesloten van verdere deelname.

Neem geen dure spullen mee

Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Dat vermindert de kans op jaloezie en diefstal.

Kleding

In de kerk en bij officiële gelegenheden moet je er netjes uitzien. Voor de vrouwen het liefst een lange rok of lange broek en bedekte schouders. Voor de mannen een schone lange broek en een polo of overhemd. Zorg dat je in traditioneel gebied niet te strakke kleding aan hebt, met alles tussen schouders en knieën bedekt.

Roken, alcohol

Op reizen waaraan minderjarigen deelnemen is het drinken van alcohol niet toegestaan. Bij ieder project is aangegeven wat de gedragscodes zijn voor roken en alcohol. Het is niet toegestaan om de projectleider om een uitzondering te vragen. Daarmee breng je hem / haar in verlegenheid.

Seks, drugs

Seks, seksueel getinte uitingen of handelingen zijn uitdrukkelijk niet toegestaan. Met één misstap kun je het project, lokale mensen, je team, jezelf en/of Livingstone enorme schade toebrengen. Mannen en vrouwen slapen op de projecten gescheiden.

Het gebruik of bezit van drugs (inclusief XTC, joints, e.d.) is tijdens de hele reis verboden. Bezit van drugs wordt in veel landen bestraft met lange gevangenisstraffen.

Grensoverschrijdend gedrag

Ieders grenzen, mentaal, fysiek en materieel, worden zo goed mogelijk gerespecteerd en bewaakt. Grensoverschrijdend gedrag is niet toegestaan en moet je, als het toch voorkomt, melden bij je reisleider(s) of bij de 24/7-dienst.

Verliefd worden, een relatie aangaan

Het kan voorkomen dat je verliefd wordt op een lokaal persoon. Realiseer je dat je op reis meer dan gemiddeld beïnvloedbaar bent en dat de culturele en financiële verschillen erg groot zijn. Met lokale mensen een liefdesrelatie aangaan is tijdens de reis strikt verboden.

Giften altijd via de projectleiding

Met geld kun je veel goeds doen, maar ook veel kapot maken. Geef giften altijd via de reisleider en projectleider en nooit direct aan personen. Wanneer een projectleider een gift afkeurt, is het verboden om deze gift toch te geven.

Reizen

Reisdocumenten

Geef je paspoort niet af en laat het niet kopiëren. Dit is wettelijk niet toegestaan. Er is steeds meer identiteitsfraude met gekopieerde paspoorten.

Luchthavens en stations

Volg op luchthavens en stations stipt de aanwijzingen van de reisleiders op. Blijf bij verplaatsingen als groep bij elkaar, houd altijd je reisleider in het zicht. Word je gecontroleerd, werk dan mee zonder commentaar. Houd je reisdocumenten bij de hand.

Vervoersmiddelen

Bestuur zelf geen gemotoriseerde voertuigen. Stap niet in/ op voertuigen die niet voor personenvervoer zijn bedoeld of die in slechte staat zijn. In landelijk gebied is rijden in een open laadbak is toegestaan tot 60 km per uur. Gebruik veiligheidsgordels als ze er zijn, gebruik één stoel per persoon. Houd je aan de regels van bestuurders. Stap in stedelijk gebied niet op motoren of brommers.

Excursies

Zorg dat je ruim op tijd voor de aanvang van de excursie aanwezig bent. Houd je aan de veiligheidsregels en de regels voor foto en video. Klim niet op voertuigen, waar je in hoort te zitten. Rijd niet harder dan is toegestaan.

Verblijven

Overnachtingen/ nachten

Sluit je ruimte ’s nachts af, maar zorg dat je in noodgevallen wel eenvoudig en snel de ruimte kan verlaten. Zorg dat je de (nood-)uitgang van het gebouw kent. Laat nooit lokale volwassenen of kinderen toe in de slaapruimte. Bewaar waardevolle spullen altijd achter slot. Weet je niet waar dat kan, vraag het aan je reisleider.

Eten en drinken/ gezondheid

Drink alleen water dat in de projectinformatie als veilig beschreven is. Eet geen rauwe groente, behalve in een goed hotel of restaurant. Eet geen ijs, behalve als dit verpakt fabrieksijs is. Eet geen gevulde broodjes, hier kun je flink ziek van worden. Eet vers en gekookt eten. Eet goed doorbakken vlees/ eieren.
Was je handen voor het eten en na intensief contact met lokale mensen.

Even weg van het project

Volg strikt de veiligheidsrichtlijnen van de reisleiders op. Ga altijd met minimaal twee mensen op stap. Ga niet weg zonder persoonlijk je reisleider om toestemming gevraagd te hebben en de terugkomsttijd te hebben afgesproken. Ga niet in het donker de accommodatie uit of van het projectterrein af, tenzij de reisleider heeft aangegeven dat dit veilig is.

Aan de slag

Praktisch werk

Je werkt niet volgens de Nederlandse ARBO- regels; gebruik daarom des te meer je gezond verstand. Doe geen gevaarlijk werk en gebruik geen gevaarlijk gereedschap. Werk niet ongezekerd op een hoogte van meer dan twee meter. Gebruik bij zwaar werk beschermende kleding en schoenen. Gebruik als dat nodig is gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

Volg instructies van je werkbegeleiders op en werk goed samen. Bescherm je bij hitte tegen de zon en drink veel tijdens het werk (minimaal 1,5 liter per dag). Houd je aan werk- en rusttijden van het land. Heb je vragen over het werk, haal dan je reisleider erbij.

Bezoeken en werken met mensen

Wees een goede gast en een goede medewerker (je bent niet de baas). Wees vriendelijk, maar houd een gezonde afstand: besef dat je weer weggaat. Wees oprecht geïnteresseerd, neem de tijd voor een ontmoeting: stel jezelf voor, vraag naar iemands naam en stel extra vragen zodat je iemand leert kennen. Loop niet zomaar weg, maar groet altijd vriendelijk na een ontmoeting. Doe alles met een glimlach, want als je je glimlach verliest, verlies je je waarde. Wees objectief: doe niet aan lievelingetjes. Sport en spel: beloon alle kinderen gelijk.

Relationeel

Knuffel niet met de kinderen, je bent niet hun vader/ moeder en je gaat snel weer weg. Kinderen moeten daarna weer onthechten. Beloof niets, als je dat niet direct en ter plekke waarmaakt. Als je je belofte niet waarmaakt, ben je onbetrouwbaar. Geef geen persoonlijke contactgegevens, tenzij je minimaal een week met elkaar hebt opgetrokken en er een echte vriendschap ontstaan is.

Na de reis

Ga niet zelf terug naar het project

Het is niet toegestaan om op eigen gelegenheid terug te gaan naar het project. De (vaak drukke) projectleiders besteden veel tijd en zorg aan de deelnemers. Om ervoor te zorgen dat de partners hun tijd goed kunnen beheersen, coördineert Livingstone alle vrijwilligerswerk vanuit Nederland voor het project. Livingstone stemt met de projectleiders alle details af van het programma, het verblijf, het vervoer, de veiligheid en de gezondheid.

Giften geven achteraf

Na de reis kun je via Livingstone (of een andere Nederlandse ANBI) giften aan het lokale project geven.

Livingstone, september 2020

Heb je nog vragen?

Contact opnemen
Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI