Wie goed doet, goed ontmoet
Het verhaal van Davy (18)

Davy Hop (18) uit Bunschoten, volgt de Bijbelschool in Den Helder. Hij blikt terug op een voor hem verrassende ervaring die hij “geen feestvakantie, maar een werkvakantie” noemt.

Davy is opgegroeid in een christelijk gezin, samen met drie broers. De laatste jaren was hij het geloof wat kwijtgeraakt. Tijdens een Heartbeat-evenement vorig jaar werd hij opnieuw geraakt. Nieuwe vrienden uit de kerk vroegen hem mee op werkvakantie naar Dar es Salaam in Tanzania.

Davy vertelt enthousiast over de reis met een groep van twintig jongeren naar het weeshuis van de Naioth Gospel Assembly Church Naoith: “We deden allerlei klussen in en rond het weeshuis en bouwden vriendschappen op. We hadden goed contact met de tieners van het tehuis. In de middag speelden we met de soms wel tachtig kinderen uit de straat. Voetballen, touwtje springen of gewoon hard rondslingeren: alles was leuk. Het ging om de aandacht. De kleine kinderen hebben gewoon een erg leuke tijd gehad.

“Voetballen, touwtje springen of gewoon hard rondslingeren; het ging om de aandacht.”

De meest indrukwekkende ervaring van de reis was het uitdelen van voedselpakketten. We hadden pakketten waar een lokaal gezin twee weken van kan leven. Hier zat van alles in: rijst, medicijnen, bloem, suiker, zeep, pleisters en nog meer voor zo’n 35 euro. We kwamen bij een gezin dat drie dagen niet had gegeten. Voor deze mensen was dit pakket heel bijzonder. Ze bleven ons maar bedanken. De armoede van deze mensen greep mij aan – en tegelijk ook de rijkdom in hun geloof.”

De reis heeft Davy niet veranderd, zegt hij, maar wel opgebouwd. Het is een belangrijke persoonlijke ervaring geweest. Davy: “Wij leven van onze rijkdom. Ik ben gaan beseffen hoe goed wij het hebben – in alle dingen.” Wat Davy niet meer vergeet is dat één van de Afrikanen tegen hem zei: “’Wij bidden voor jullie omdat jullie zo rijk zijn.’ Ik ben bewust geworden en daarom vind ik dat iedereen zo’n soort reis moet doen. Wat is nu die paar weken van je leven?” Maar om goed te doen hoeven we niet helemaal naar Afrika te gaan, je kunt ook naar familie omkijken of naar je buren. Wie goed doet, goed ontmoet.”

“De armoede greep mij aan, maar de rijkdom in geloof ook.”

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI