God werkt en verbindt: wereldwijd
Het verhaal van Henk

Ik ben Henk Ouwehand (jeugdleider). Samen met veertien jongeren en twee jeugdleiders zijn wij Youth for Gambia Katwijk. Youth for Gambia is opgezet door het jongerendiaconaat van de PKN in Katwijk aan Zee en wordt ondersteund door hen.

Wat hebben jullie gedaan?
In de zomervakantie hebben we verder gebouwd aan een school in Gambia. De school is inmiddels ook daadwerkelijk geopend! Naast het bouwen hebben we arme wijken bezocht. Hier hebben we voedsel, kleding en verzorgingsmaterialen uitgedeeld en sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Er bleef zelfs nog tijd over voor een aantal excursies om als groep tot rust te komen en toch ook iets van het mooie land te kunnen zien.

Wat was het moeilijkste dat je hebt meegemaakt?
Ondanks dat we ons enigszins konden voorbereiden om de arme wijken te bezoeken, kwam het bezoek hard binnen. We stapten binnen in het leven van een gemeenschap die, niet even alleen voor onze komst maar dagelijks te maken heeft met armoede die niet met pen of foto’s is te beschrijven. Het contrast tussen het leven in een dorpje, gebouwd op een berg schelpen, dat twee keer per dag onder water loopt, was immens met ons eigen luxe leven. Dat zet je zeker even met beide benen op de grond.

…en het leukste?
Geweldig mooi om te zien hoe jongeren, in een land en omgeving waar ze nog nooit eerder zijn geweest, zo makkelijk contact maken en samenwerken met jongeren uit een totaal andere leefomgeving. Hier zag je hoe God wereldwijd werkt en hoe Hij zijn volk verbindt!

“Hier zag je hoe God wereldwijd werkt en hoe Hij zijn volk verbindt!”

En nu ben je terug in Nederland…
Een aparte ervaring om na zo`n bijzondere reis weer in het gewone leven te stappen. Met alle ontmoetingen, gesprekken, zegeningen en belevenissen nog vers in het achterhoofd weer terug naar de orde van de dag. En vreemd gezegd went dat helaas sneller dan verwacht. Voornemens om nooit meer te klagen over een barst in je telefoonscherm of een kras op de auto verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een goede reden om het dus niet bij deze ene ervaring te laten!

Wie of wat vergeet je nooit weer?
Seal Sylvester Jammeh, directeur van Youth for Christ Gambia en dominee in Serekunda is een man die je de rest van je leven nooit meer vergeet. Wat een geweldige, inspirerende man hebben we mogen ontmoeten. Drie weken lang heeft Seal ons (met heel zijn team) ondersteund en begeleid. Een man met zoveel liefde voor God, zoveel wijsheid, en zo doortastend. Feilloos keek hij jongeren diep in het hart aan en sprak hij met hen. Op de juiste momenten gaf hij de juiste woorden om kracht te krijgen en door te kunnen gaan. Het was een eer om met hem samen te mogen werken. Bij het afscheidsfeest gaf hij ons het volgende mee: Many little things, done by many little people, in many little places, will change the face of the World.

Wat heeft de reis met de jongeren gedaan?
Dat de reis iets bij de jongeren heeft losgemaakt is bij ieder gesprek opnieuw duidelijk zichtbaar. Behalve het enthousiasme tijdens het doorbladeren van de fotoboeken en het ophalen van de herinneringen zijn er zelfs jongeren die deze reis een vervolg willen geven. De werkvakantie heeft niet alleen ogen, maar ook harten van jongeren geopend.

“Many little things, done by many little people, in many little places, will change the face of the World.”

Bekijk het project van deze partner

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI