Bouw je huis op de rots, gehoorzaam God en bouw op Jezus
Het verhaal van Marleen (2000)

Marleen: "Waar ik de eerste Livingstone reis om leerde gaan met het bijstellen van verwachtingen, werd ik er in 2001 extra bepaald bij het ontdekken van mijn eigen identiteit. En door de reizen heen groeide ik in meerdere opzichten."

Als ik terugdenk aan het jaar 2000 dan denk ik aan Tsjechië, aan het dorpje Tachov. Samen met een vriendin op werkvakantie met een onbekende groep.

Spannend en zeker niet zoals je misschien zou verwachten…
Werkzaamheden waren anders; opknapwerk bleek echt pleisterwerk, maar ook groene vingers voor tuinonderhoud. De werkmaterialen waren niet standaard, de samenwerking met Tsjechische jongeren verliep moeizaam en we kregen erg goed te eten en deden regelmatig uitstapjes… Anders dan verwacht dus! Maar, zeker geen reden om niet meer te gaan!

Deelnemer – stafflid
Ik ging zelfs het jaar erop als staflid mee naar Pokot, in het mooie Kenia. Waar ik de eerste Livingstone reis om leerde gaan met het bijstellen van verwachtingen, werd ik er in 2001 extra bepaald bij het ontdekken van mijn eigen identiteit.

Nog niet voor de volle 100% weten wie ik was en wat ik wilde, leerde ik reflecteren op andermans en eigen handelen en deed ik ervaring op in het geven en ontvangen van feedback.

Stafflid – reisleider
Na Kenia volgde Dodoma (Tanzania). Van deelnemer en stafflid groeide ik door naar reisleider van een groep naar Rio de Janeiro-Borel. Het is bijzonder om op al deze reizen terug te kijken en te zien hoe ik (ook in geloof) mocht groeien….

Bouwen op de rots
In Tanzania leerden de kinderen mij een liedje in het Swahili: `Bouw je huis op de rots, gehoorzaam God en bouw op Jezus.` Ik ken het nog. Het lied kwam namelijk meermalen – en op verschillende manieren – terug.

In Rio de Janeiro moest ik regelmatig tijdens kerkdiensten en feestjes speechen.  Borel, de sloppenwijk waar wij waren, was tegen een berghelling aan gebouwd. Ook daar dacht ik steeds weer: `Bouw je huis op de rots, gehoorzaam God en bouw op Jezus.`

Die boodschap mocht ik daar dan ook delen. Het bemoedigde mij en ik hoopte er ook mensen mee aan te sporen om niet te verslappen in geloof, maar (doel)gericht te blijven op Hem!

Ervaringen rijker
Ook nu nog neem ik naast alle herinneringen aan de landen waar ik was ervaringen mee die ik nu in kan zetten in werk en kerk. Ik heb met vallen en opstaan geleerd over groepsdynamica, communicatie en het maken van de verbinding met andere culturen.

“Als God je op een weg wil hebben, dan kan dat gaan via een rechte weg of een omweg. Maar Hij hééft een doel voor iedereen en wanneer je op Hem gericht blijft, kom je tot Zijn doel.”

Compassie
Momenteel werk ik op het voortgezet speciaal onderwijs waar ik onder andere werk met getraumatiseerde jongeren uit verschillende landen.  Compassie voor deze doelgroep is iets wat in mij zit, maar wat extra versterkt is door ervaringen die ik heb opgedaan tijdens de Livingstonereizen.

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI