Vriendschap voor het leven
Het verhaal van Liane (2008)

Liane Sterrenburg heeft haar hart verloren aan Brazilië. Een bijzondere reis gaf haar vriendschappen voor het leven. De ervaring heeft nog steeds effect op wie ze nu is.

Parada de Lucas, 2008
Het is vroeg in de morgen als we in optocht door de straten van Parada de Lucas – één van de vele favelás van Rio de Janeiro – wandelen. Veertig uitgelaten kinderen zijn bij ons. We gaan naar de rand van de sloppenwijk, waar een bus klaar staat.

Bonte verzameling
Er wordt gezongen, er wordt enthousiast gepraat en we trekken veel bekijks, de inwoners van de wijk kijken met een grote glimlach of nieuwsgierig vanuit hun deuropening. Misschien hadden ze zelf wel mee gewild, gezond jaloers, maar vooral gelukkig voor de kinderen die met ons mee gaan. We zijn een bont gezelschap zo met elkaar!

Crianças – kinderen
Ons Livingstone-team is al twee weken bezig met kinderwerk voor JOCUM Brasil. We spelen en praten elke ochtend met de kinderen op straat, die precies weten waar wij slapen en nog net niet ’s nachts voor de deur liggen te wachten. Zodra wij wakker zijn, komen zij echter uit alle straatjes en steegjes tevoorschijn.

Fun
We leren elkaar woordjes in het Engels en Portugees, we dansen, maken muziek en schrijven en tekenen wat. Soms komt iemand uit mijn team met een verrassing voor de kinderen naar buiten; een bal of een springtouw. Op andere momenten organiseren we een spelletjesmiddag of gaan we schminken en knutselen. Wat genieten en leren we van elkaar!

Piscina – zwembad
Vandaag gaan we met de bus naar de basis van JOCUM. Daar is namelijk een zwembad. Sommige kinderen hebben nog nooit een zwembad gezien! En de meeste kinderen kunnen niet eens zwemmen…De leiders van JOCUM en de jongens uit ons team zijn wel in voor een geintje en tillen onze vriend Danilo op om hem met kleren en al in het zwembad te gooien (zie bannerfoto)! Tot grote hilariteit van de kinderen! De hele dag genieten we met de kinderen in en om het zwembad en wat is het heerlijk om hun koppies te zien aan het einde van de dag!

Vriendschappen
Op de dagen dat we klussen, komen er kinderen en jongeren uit Parada de Lucas meehelpen. Er wordt keihard gewerkt en er worden geweldige vriendschappen gesloten. Zo is daar Icaro, de zoon van één van de Jocum medewerkers, hij is onze speciale kleine vriend. En dus ook onze teamvriend Danilo, die we allemaal in ons hart sluiten!

Danilo
komt niet alleen helpen met klussen, maar ook tijdens het kinderwerk is hij bij ons; hij speelt clown en schminkt zichzelf ook. De kinderen zijn dol op hem! En wij ook. Hij is bij onze dagsluitingen en tot in de late uurtjes hebben we goede gesprekken met hem. Ik kan me nog herinneren dat hij vertelde dat hij graag arts wil worden, en ik vertelde hem over het werk van de Cliniclowns in Nederland. Hij was enthousiast!

“Alles in deze reis is zo bijzonder en heeft nog steeds effect op wie ik nu ben en waar ik waarde aan hecht.”

Do No-Kachi
Bij het vertrek naar Nederland kreeg ik van Danilo een plaatje met de tekst: ‘Do No-Kachi’ wat ‘De weg naar overwinning’ betekent. Voor op mij een inspirerende tekst op dat moment in mijn leven.

En nu zijn we 12 jaar verder. Danilo is inmiddels werkzaam als entertainer (o.a. als superheld/clown of artiest) en hij geeft les in het vak Engels, en dankzij de sociale media hebben wij nog altijd contact. Een bijzondere vriendschap!

Voor altijd
Tijdens deze reis ging er ook iets mis; daardoor hebben we de vlucht gemist en hebben we geen afscheid kunnen nemen. En toch, ik zou morgen zo weer teruggaan! Ik heb me veilig gevoeld. Ik heb de warmte en liefde van de Brazilianen mogen ervaren, ik heb de kracht van hun geloof mogen zien. Zij hebben mij leren relativeren, leren inzien wat er echt toe doet. Ik heb vriendschappen voor het leven gemaakt. Brazilië is voor altijd in mijn hart.

“Meu coração está no Brasil.”

Meer bijzondere verhalen uit Rio de Janeiro? 
In 2008 reisde ook een ander team naar de wijk Borel. Lieke uit dit team trouwde met de plaatselijke Magno. Samen werken ze nog steeds in Rio de Janeiro. Lees hier meer.

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI