Een druppel op een gloeiende plaat...
Het verhaal van Youth for Sunshine (2015)

In tien jaar tijd werd een kleine hut uitgebouwd tot een school, bestaande uit vier gebouwen met ruim 200 studenten. Een school die waarschijnlijk door de overheid erkend zal worden en daardoor over faciliteiten als bijvoorbeeld elektriciteit kan gaan beschikken.

Youth for Sunshine
Het is 2015 als er een groep jongeren met de naam ‘Youth for Sunshine’ klaar is voor vertrek naar Oeganda. Op weg naar ‘Queen of Peace’, een middelbare school in Mpigi. Er is op dat moment maar één gebouw voor ongeveer 100 leerlingen, er moet dus worden uitgebreid. Reisleider Bert vertelt.

Leven dichtbij God
“We logeerden in de school, zodat we goed contact hadden met de leerlingen en docenten. Dat was primitief leven: geen elektriciteit, geen waterleiding en een Afrikaans toilet. Deze omstandigheden samen met de ons omringende armoede, bezorgde mij regelmatig een gevoel van onmacht en ook wel schaamte. Hoe goed hebben wij het wel niet in Nederland? Bijzonder was de vriendelijkheid en opgewektheid van de bevolking. Altijd behulpzaam en geïnteresseerd. Eigenschappen voortkomend uit een leven dichtbij God.”

“Hoe goed hebben wij het wel niet in Nederland? ”

Heimwee
Bert heeft al snel heimwee en gaat in 2017 opnieuw met ‘Youth for Sunshine’ naar Mpigi.
Met tien personen terug naar de enthousiaste studenten, het inspirerende schoolhoofd Philomena en haar man John, de springerige en zorgzame docente Mary en uitvoerder Zacharya. “Er werd meer tijd besteed aan contacten in het dorp. We bezochten een aantal gezinnen en lieten boodschappen en matrassen achter. Het verschil tussen arm en rijk werd nog zichtbaarder. En daarmee het besef om te zien naar onze behoeftige medemens.

Zelfredzaamheid
Wat ook gaaf was, was de opzet van een naaiatelier. Zo werden er vijf (trap)naaimachines gekocht in de hoofdstad Kampala. Jonge moeders uit de omgeving volgden hier naailessen. Veelal jonge meisjes die door hun partner in de steek waren gelaten, achtergebleven met een kindje. Binnen twee dagen zetten zij zo een prachtige jurk of tas in elkaar! Goed om te verkopen en op termijn in eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Een hele grote druppel
In tien jaar tijd werd een kleine hut uitgebouwd tot een school, bestaande uit vier gebouwen met ruim 200 studenten. Een school die waarschijnlijk door de overheid erkend zal worden en daardoor over faciliteiten als bijvoorbeeld elektriciteit kan gaan beschikken. Vaak wordt van ontwikkelingswerk gezegd: Het is slechts een druppel op een gloeiende plaat…

“Maar het ‘Queen of Peace’ project in Mpigi bewijst dat het ook een hele grote druppel kan zijn!””

Bekijk het project van deze partner

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI