Ik voel meer liefde voor kwetsbare mensen
Het verhaal van Hessel (2016)

Relatiebeheerder Livingstone Hessel Loonstra: "Voor kinderen en ouderen in schrijnende situaties, nog geen 2000 km hier vandaan, wil ik doorgaan en gefocust blijven. Ik wil vechten tegen onrecht en jongeren in Nederland motiveren dat ook te doen."

In maart 2016 begon ik als Relatiebeheerder Europa+ bij Livingstone. Een nieuwe functie binnen de organisatie in een regio die voor mij vrij onbekend was. De start van een groot avontuur, een wonderlijke reis waardoor ik meer van mensen ben gaan houden.

Een nieuwe wereld
Op werkdag 5 stapte ik samen met collega Steffen het vliegtuig in voor een ‘rondje’ langs de partners. Ik maakte kennis met lokale helden en werd ingewerkt op taken en verantwoordelijkheden die ik zou overnemen. Een wereld ging letterlijk voor mij open.

“Een wonderlijke reis waardoor ik meer van mensen ben gaan houden.”

Eerste werkvakantie
In juli ging ik voor het eerst op werkvakantie, naar Borceag. Een dorpje in het zuiden van Moldavië. Met een groep jongeren bouwden we een kerk af en organiseerden we een vrolijk kinderkamp voor meer dan 50 kinderen.

Aan het einde van deze werkvakantie werd de kerk officieel geopend. We werkten door tot diep in de nacht om alles af te krijgen. Een paar uur voor de opening werd het hek nog afgeschilderd, werden de tegels gelegd en de lamellen opgehangen.

Het openingsfeest was geweldig. Er werd gespeecht, gezongen, gedoopt, gegeten en gedronken, het was een fantastisch feest! De jongeren waren geraakt door de gastvrijheid en vrijgevigheid. Ik hoor het één van de jongeren nog zeggen: ‘Ze hebben bijna niets maar geven alles.’

Terugblik
Inmiddels heb ik meer dan 50.000 km gereisd en meer dan 40 projecten bezocht in 7 verschillende landen. Ik heb ruim 500 jongeren mogen begeleiden in de voorbereiding op hun avontuur en ben een aantal werkvakantie-ervaringen rijker. Bijzondere mensen heb ik leren kennen. Mijn hart ging (verder) open voor de missie, voor God, voor mensen.

Ik zag met eigen ogen de impact en het resultaat van de samenwerking tussen Nederlandse jongeren en de lokale bevolking. Bevlogen projectenleiders die zich, veelal met hun gezin, met hart en ziel inzetten voor de meest kwetsbaren uit het dorp of de stad. Mannen en vrouwen die Jezus’ woorden handen en voeten geven en ‘onze’ jongeren mogen hierin meehelpen. Heel bijzonder!

Kinderen
Wat mij het meest raakt, elke keer weer, is als ik na een werkbezoek in Oost-Europa weer thuis kom. Thuis bij mijn gezin, in een veilige, liefdevolle omgeving. Het contrast tussen hier en daar is groot, veel te groot. De armoede, het onrecht, de schrijnende situaties waarin kinderen opgroeien en ouderen leven doet mij zeer. En dat op nog geen 2000 km afstand! De pijn helpt mij om door te gaan, gefocust te blijven, te vechten tegen onrecht en jongeren motiveren om dat ook te doen.

“De pijn helpt mij om door te gaan, gefocust te blijven, te vechten tegen onrecht en jongeren motiveren om dat ook te doen. ”

Het werkt…
…dat staat op de laatste dia van onze presentaties. Op werkvakantie gaan, een wereldervaring opdoen, samenwerken met lokale mensen in een lokale gemeenschap. De kennismaking met mooie mensen. Zien hoe men deelt van het weinige dat ze hebben, hun gastvrijheid en vrijmoedigheid om van God te getuigen.

Deze ervaringen hebben mij gevormd. Ik heb God aan het werk gezien, door mensen heen. Ik ben opener en kwetsbaarder geworden. Ik heb een ruimer hart gekregen en ik voel meer liefde voor kwetsbare mensen.

Bekijk het project van deze partner

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI