Iedereen verdient een tweede kans
Het verhaal van Nelu

Hallo, mijn naam is Nelu Radu. Samen met mijn vrouw Christina geef ik daklozen en verslaafden een kans om hun leven te veranderen. Via God realiseerde ik mij dat het noodzakelijk is om andere mensen een tweede kans te bieden. Daarnaast ben ik vader van drie dochters.

Ik heb in 2015 Stichting Change Lives opgericht. Op een moment in mijn leven kreeg ik een ingeving van God en realiseerde ik mij dat ik dit moest gaan doen. Zoals de naam al zegt, wonen daklozen en verslaafden bij ons om hun leven te veranderen. Iemand moet ze een tweede kans geven om weer wat van hun leven te maken en Change Lives biedt ze die mogelijkheid aan.

Het begon een paar jaar terug. Mijn vrouw en ik kwamen in het bos een man tegen, die verslaafd was aan alcohol en drugs. Hij woonde in een klein hutje van 2 bij 2 meter. Wij hebben de man aangeboden om bij ons op het terrein te komen wonen en om van zijn verslaving af te komen. Dit was een zware strijd en ging niet altijd zonder slag of stoot. We spraken met Andree af dat hij bij Change Lives mocht blijven, zolang hij werkte aan zijn herstel en niet meer zou drinken. Dit ging een poosje goed, totdat Andree toch aan de drank ging. Andree zag in hoe fout hij was en beloofde het niet meer te doen. De strijd werd echter te zwaar voor Andree en hij greep toch weer naar de alcohol.

Wij bij Change Lives willen de levens zien veranderen, maar de mensen moeten dit zelf doen. Andree had ons vertrouwen gebroken en daarom besloten wij dat hij terug ging naar zijn huis. Andree kreeg op dat moment zijn ingeving. Hij heeft ons wekenlang gebeld, net zolang totdat hij weer terug mocht komen. En deze (derde) kans heeft hij goed benut. Hij raakte van zijn verslavingen af en kon weer herenigd worden met zijn familie.

“Iemand moet ze een tweede kans geven om weer wat van hun leven te maken en Change Lives biedt ze die mogelijkheid aan. ”

Bij Change Lives wonen inmiddels meer mensen zoals Andree. Sommige zijn verslaafd en sommige hebben geen dak boven hun hoofd. Ze komen hier om aan hun toekomst te werken. De mensen moeten het zelf doen, maar krijgen hier de kans. Hierin zie ik mij als een tool die God inzet om deze mensen te kunnen helpen.

Ik ben in aanraking gekomen met een Nederlander die Livingstone kent. Hij wees mij op deze organisatie en zo zijn we in contact gekomen. In 2019 werd onze samenwerking een feit. Een jaar later zou de eerste groep naar ons toekomen. Door de pandemie kon dit helaas niet doorgaan, maar wel heeft deze groep hun crowdfunding aan ons gedoneerd. Van die donatie hebben wij meerdere voorzieningen kunnen herstellen, hebben we een kweekkas gebouwd en is er een centrale ruimte voor de bewoners gekomen.

We leren de bewoners hoe ze moeten werken en hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Zo werken ze onder andere met dieren en in de kweekkas. De groente en fruit die we verbouwen is ons voedsel en inkomen. Voorheen dachten de bewoners alleen na over hoe ze eten voor die dag moesten krijgen. Nu denken de bewoners na over de dagen, weken en zelfs maanden die daarna volgen.

Soms zien wij mensen die onze hulp nodig hebben en dan bieden wij ze een plekje in ons huis, anderen worden via kennissen op ons bestaan gewezen en komen zo zelf voor hulp. Sommige bewoners wonen enkele maanden bij ons, andere komen een langere periode van een jaar tot zelfs meerdere jaren. Zolang ze werken aan het veranderen van hun leven zijn ze welkom.

Onze droom is om meer woonplekken te bouwen en zo veel mogelijk mensen en families te helpen. Daarnaast willen we in de toekomst meer voor kinderen betekenen.

Wij zijn erg dankbaar voor onze samenwerking met Livingstone. We hopen snel een groep te ontvangen. Het is niet alleen voor de bewoners hier heel erg van belang dat ze hulp krijgen, het is ook een levensveranderende reis voor de Nederlanders. Ze leren hoe het is om in een andere omgeving te wonen en werken. En dat is een ontzettend gave ervaring.

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI