Eerst het handen- en voetenwerk; het gesprek volgt vanzelf
Het verhaal van Celine (28)

Ik ben Celine (28), ik kom uit Hoevelaken en ben fysiotherapeut van beroep. Sinds mijn tienertijd is mijn hart voor ontwikkelingssamenwerking enorm gegroeid. Het begon in 2010, toen ik met de jongeren uit mijn gemeente De Eshof een bijzondere reis maakte naar een project in Moldavië.

Ik was toen 17 jaar oud en wilde graag vrijwilligerswerk doen om mijn steentje te kunnen bijdragen in ontwikkelingslanden. Ook was ik erg geïnteresseerd in andere culturen en wilde ik graag meer over mezelf leren. In de jaren die volgden, heb ik meer van dit soort reizen mogen maken, onder andere naar India en Oeganda.

Dit alles ging hand in hand met het werk van de ZWO-commissie in onze gemeente. De ZWO is een werkgroep die de gemeente kennis laat maken met projecten over Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking. Ik ben onderdeel van de werkgroep en nauw betrokken bij onze samenwerking met Livingstone die in 2017 ontstond.

Een duurzame samenwerking
Via Livingstone gingen we een connectie aan met het Queen of Peace project in Mpigi, Oeganda. Queen of Peace is een middelbare school in opbouw.  We wilden op een duurzame manier samenwerken en kozen daarom voor een driejarig traject waarin zowel een verkennings-, jongeren- en volwassenreis plaatsvond.

Wat mij betreft is een driejarenproject een meerwaarde voor vrijwilligerswerk. Ik ben alle drie de reizen meegegaan en kan uit ervaring zeggen dat het langdurige en intensieve contact heel veel verdieping gaf aan onze samenwerking. Voorafgaand en tijdens de reizen leerde ik de achtergrond, toekomstplannen, visie en dromen van een project echt kennen. Het contact met projectleider Philomena (zowel digitaal als live) was erg goed en fijn.

De liefdadigheid en betrokkenheid van Philomena, maar ook van de schooldirectrice Mary, zijn sowieso opvallend. Deze twee powervrouwen zetten zich echt met hart en ziel in voor de Queen of Peace school. En dan de enorme dankbaarheid van de studenten zelf… Tijdens onze reizen zijn er hele bijzondere vriendschappen ontstaan door het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

“Er zijn bijzondere vriendschappen ontstaan door het uitwisselen van ervaringen met elkaar.”

Een goede voorbereiding
Alle reizen waren bijzonder en brachten weer verdieping aan in onze relatie en samenwerking met Queen of Peace. Vanuit mijn ervaringen die ik tijdens de verkenningsreis had opgedaan, werd ik reisleidster voor de jongerenreis.

Tijdens de voorbereiding richtte ik me vooral op teambuildingsactiviteiten met de jongeren en het coördineren van de crowdfundingsprojecten. Ook ging ik met de deelnemers in gesprek om erachter te komen waar hun voorkeuren, interesses en talenten liggen. Zo konden we de verschillende onderdelen van het vrijwilligerswerk op het project goed afstemmen. De ene jongere wil bijvoorbeeld graag bouwen, terwijl de ander liever sportactiviteiten organiseert of in de keuken helpt.

Zelf ben ik bijvoorbeeld heel enthousiast over sport- en spelactiviteiten. Het is een perfecte manier om met jongeren in contact te komen. Juist het doen trekt mij heel erg. Het doet me denken aan mijn werk als fysiotherapeut en mijn studieachtergrond in sport en bewegen. Om met kinderen in contact te komen pas ik eigenlijk hetzelfde toe: eerst met handen en voeten, het gesprek volgt dan vanzelf.

“Eerst het handen- en voetenwerk; het gesprek volgt vanzelf. ”

Op zoek naar gelijkwaardigheid
Tijdens de jongerenreis vond ik het soms best lastig om niet alleen te geven, maar ook te krijgen. Zij zijn dankbaar dat wij komen helpen, maar daarnaast wil je gelijkwaardig blijven aan elkaar. De projectleiding, bevolking en studenten hebben zoveel gegeven en voor ons gedaan, ondanks het feit dat ze niet zoveel hebben. Ik denk dan aan de openingsceremonie en afsluiting waar we overladen werden met mooie teksten, verhalen, muziek en dans.

Vanuit die gedachte probeerde ik tijdens de laatste reis (met volwassenen) ook meer aandacht te geven aan het overbrengen van gedachtes en gevoelens door middel van verhalen en Bijbelteksten. Dus niet alleen maar brengen, maar juist de gelijkwaardigheid met elkaar zoeken in de gesprekken.

Een nieuwe kijk op ontwikkelingssamenwerking
Dankzij mijn reizen naar Oeganda en de samenwerking tussen ZWO en Livingstone, kreeg ik een nieuwe kijk op ontwikkelingssamenwerking. Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor jezelf, maar juist om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Je wilt met elkaar gedachten uitwisselen en samenwerken voor een betere toekomst.

Na onze positieve ervaringen in Oeganda investeren we de komende drie jaar opnieuw in een partnerproject van Livingstone. Dit keer in Georgië. In 2022 staat er al een jongerenreis op de planning. Kortom, ik blijf voorlopig nog wel actief betrokken bij de kerk om ontwikkelingssamenwerking te promoten en dat doe ik met veel plezier!

“Niet voor jezelf, maar om van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten.”

Bekijk het project van deze partner

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI