We mogen niet niks doen
Het verhaal van Marleen Kragt

Oekraïne is in oorlog en de mensen daar hebben het zwaar. Oekraïne heeft een organisatie als Livingstone nodig, liefst zo snel mogelijk. Laten we niet wachten, maar nu al een plan maken en jongeren verbinden met de Oekraïners.

LST en YFC
Al vanaf de start van Livingstone werken wij samen met partner Youth For Christ. Zij hebben heel veel projecten in Oost-Europa. Het is een partner op wie we kunnen bouwen en die we kunnen vertrouwen. Een partner met wie we samen al veel mooie dingen hebben gedaan, met name in Moldavië en Wit-Rusland maar ook in Georgië, Armenië en Hongarije.

Nu willen we ook in Oekraïne gaan samenwerken met deze partner. Door mijn werk bij mijn vorige werkgever heb ik nauwe contacten opgebouwd in Oekraïne. Ik ben zelf ook sinds 2018 zeer regelmatig in Oekraïne geweest. Ik heb gezien, wat er met ons geld is gebeurd. Waar ik met name van onder de indruk was, is de uitwerking die de aanwezigheid van een groep Nederlandse jongeren heeft gehad op de Oekraïners. Ze werden geïnspireerd en gemotiveerd. Dus niet alleen het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden op zich heeft wat opgeleverd, maar er is nog veel meer resultaat! Een blijvende verandering voor hen en onze jongeren. David Sloep vertelt over zijn ervaring.

“Oekraïners werden geïnspireerd en gemotiveerd door Nederlandse jongeren.”

Op dit moment vangen wij (in IJsselmuiden met onze gemeente) een aantal Oekraïners op. Dan komen de verhalen over welke ellende zich afspeelt in hun land heel dichtbij. Dit geeft mij de energie om een groot plan op te zetten voor Oekraïne. We mogen niet niks doen. Livingstone heeft de ervaring; tijd om in actie komen.

“Dan komen de verhalen over welke ellende zich afspeelt in hun land heel dichtbij.”

Wat willen we doen?
Op dit moment zijn er 16 nieuwe dagcentra opgezet. De bezoekers zijn de meest kwetsbare personen uit Oekraïne. Gezinnen die al arm waren, gezinnen van wie de vader aan het vechten is of al gesneuveld is in de oorlog en vluchtelingen van andere delen van Oekraïne. Deze dagcentra willen wij helpen! Helpen met wederopbouw of renovatie, zodat ze genoeg ruimte hebben om deze mensen op te vangen en te begeleiden. Kosta, die inmiddels in Nederland wordt opgevangen, vertelt over de essentie van een dagcentrum in zijn leven.

Daarnaast kunnen wij via de dagcentra particulieren bereiken, die onze hulp hard nodig hebben. Wij kunnen daken of kozijnen van huizen herstellen die beschadigd zijn door de oorlog. Op deze manier komen wij op plekken, waar het grote geld niet gaat komen.

Verbinding en bemoediging
We willen 16 groepen (jongeren) gaan werven van gemiddeld 20 personen. Elke groep gaat gekoppeld worden aan een van de 16 dagcentra. Zodra het mogelijk is, willen we deze groepen gaan uitzenden naar Oekraïne om daar aan het werk te gaan. We weten natuurlijk nog niet wanneer dat is, maar tot die tijd willen we ze wel aan elkaar verbinden, zodat er alvast een relatie ontstaat. De jongeren kunnen de mensen in Oekraïne bemoedigen, maar andersom zal dit zeker ook het geval zijn.

De winter zal zwaar worden in Oekraïne. Zonder of met minimaal gas/water en licht. Bovendien zijn de kosten van de boodschappen vertienvoudigd. We willen de jongeren in Nederland activeren om in de wachttijd crowdfunding op te starten: elke groep haalt elk jaar minimaal 2500 euro op en schenkt dat aan het dagcentrum. Zo kunnen we nu al veel betekenen.

Met het benefiet diner hebben we al een prachtig startbudget opgehaald. Spaar je mee om ons verder op weg te helpen voor Oekraïne?

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI