Een blijvende herinnering
Het verhaal van Pascal Nyulahe

In 2015 startte onze samenwerking met Pascal Nyulahe, directeur van het Milestone project in Mwanza, Tanzania. Zes jaar later komt er in 2021 een einde aan de samenwerking met het Milestone project omdat Livingstone stop met de organisatie van werkvakanties. Afscheid nemen van elkaar is nooit makkelijk. Toch kunnen we samen terugblikken een bijzondere relatie en de blijvende herinneringen aan de teams die Milestone hebben bezocht.

Onderwijs als toekomstinvestering
We hebben Pascal leren kennen als een gepassioneerde man die de dingen graag goed uitlegt. Naast het leidinggeven aan het Milestone project, is hij een familieman die altijd klaarstaat voor zijn gezin. Soms konden we een tijdje niks van hem horen en bleek er vervolgens weer flinke vooruitgang te zijn geboekt op het project. Denk aan de bouw van klaslokalen en de twee melkkoeien als nieuwe aanwinst.

Pascal en zijn vrouw Esther hebben een groot hart voor de jeugd in Tanzania. Zij wilden hen niet alleen geloofslessen meegeven, maar ook praktische tools die goed van pas komen in de rest van hun leven. Dit gaven zij vorm door Milestone College op te richten. Een plek waar jongeren de kans krijgen om beroep- en lifeskilltrainingen te volgen. Vervolgens werden ze op stage gestuurd om hun leerervaringen ook in de praktijk te brengen. Zo’n 200 jongeren hebben dankzij Milestone verschillende cursussen afgerond. Daarmee is Mwanza een aantal naai(st)ers, kappers, ICT’ers en elektriciens rijker!

Naast het aanbieden van beroepstrainingen voor jongeren, werd Milestone in 2019 uitgebreid met een kleuterschool voor de kleintjes. Kinderen gingen Pascal altijd al aan het hart. Zo was hij al langer nauw betrokken bij een opvang voor albinokinderen die vaak te maken hebben met discriminatie.

“Milestone wil dat de jeugd - van kleuter tot tiener - de kans krijgt om talenten te ontwikkelen door scholing. De droom is toegang tot onderwijs en eerlijke baankansen voor iedereen.”

Livingstone als schakel
Milestone maakt veel verschil in de levens van zowel kinderen als jongeren uit Mwanza, Tanzania en daar mocht Livingstone een onderdeel van uitmaken. Zo bezochten de eerste twee Livingstone teams het Milestone project in 2016. Zij trokken op met de jeugd en bouwden mee aan een kippenschuur, die later werd omgetoverd tot een drietal klaslokalen. Er kwam een administratiegebouw bij en er werd gewerkt op het land. Door de jaren heen hebben we veel voor elkaar kunnen betekenen en van elkaar geleerd.

We delen een missie
Toen we Pascal vertelden dat Livingstone niet langer reizen zal organiseren en dat er geen teams meer naar zijn project zullen komen, reageerde hij op hartverwarmende manier. Zijn woorden raken ons en we sluiten ons erbij aan:

“Ik ben verdrietig. Niet in eerste instantie vanwege de teams die niet meer zullen komen. Niet om de materiële dingen. Ik ben verdrietig om het verlies van de relatie. We zijn broers en zussen geweest, verbonden met elkaar. Dat maakt mij verdrietig, dat dat niet meer zo zal zijn. Niet op deze manier. Maar ook al is dat moeilijk, ik weet dat er een tijd van komen en gaan is. Ook Jezus kwam en Hij ging. Wie zijn wij dan om te willen blijven op één plek?

Ook ik zal niet altijd op dit project zijn. Zo nam ik afscheid van Monirah (oud Relatiebeheerder) en later van Judith (oud Relatiebeheerder), die ook hier bij ons langs is geweest. Nu neem ik ook afscheid van Else Lotte (Relatiebeheerder) en Steffen (Directeur) en het hele Livingstone team. Ik vraag me af waar jullie terecht mogen komen.

Wat me troost is de gedachte dat we samen een missie delen. Om de mensen en elkaar te dienen. En ook al komt er een einde aan Livingstone, die missie zal niet vergaan, het zit namelijk in ons.

We houden van jullie en zijn zo dankbaar voor wat jullie voor ons betekend hebben hier. Het was mijn droom om op een dag naar Nederland te komen en jullie op te zoeken en te zeggen: dank je wel. Dat zou ik graag hebben gewild, want Livingstone heeft Afrika veranderd.

Dus bedankt, jullie hebben ons geholpen vanaf het allereerste begin van het Milestone project. Vanaf de dag dat wij elkaar ontmoette, hebben jullie een vuur in ons aangestoken. En onze kantoren en klaslokalen die zijn gebouwd, zullen een blijvende herinnering en zegen zijn.”

“We hebben ons altijd erg gesteund en bemoedigd gevoeld in ons werk door de Nederlandse teams.”

Wij geven door
Op onze beurt bedankt Livingstone jullie: de reizigers. Of je nu een bezoek bracht aan dit project in Tanzania, of aan een project ergens anders in de wereld, jullie waren de praktische handen en voeten, het luisterend oor en de boeiende gesprekspartner voor onze partners. Jullie gaven liefde en bemoediging dwars door cultuur en taal heen, gewoon van hart tot hart. Ook in jullie heeft zich een stukje van de missie van Livingstone en haar partners genesteld en is er een vuur(tje) ontstoken. Net als de kantoren en klaslokalen op het project van Pascal, bidden wij dat dat vuurtje blijvend is en nooit zal uitgaan.

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI