Je kunt zo’n verschil maken
Het verhaal van Lotte (18)

Lotte (18), derdejaars student verpleegkunde in Amersfoort, ging afgelopen zomer naar Tanzania, Dar es Salaam. Met veel bezieling deelt ze hoe haar reis is geweest.

“Met een groep van twintig jongeren ben ik naar Tanzania geweest. We hebben activiteiten met de kinderen op het project gedaan, maar ook meegebouwd aan een weeshuis. Het was de eerste keer dat ik zo’n reis heb gemaakt, en een super bijzondere ervaring.

Het leukste aan de reis vond ik de activiteiten met de kinderen, en het lachen en knuffelen met ze. Ze omarmen je echt, zonder schaamte. Zoals met het meisje met wie ik op de foto sta. Zij trok gedurende de reis veel naar me toe, ook al konden we elkaar niet goed verstaan. Ook van de spelletjes met de kinderen, het samen pannenkoeken bakken tijdens de ‘farewell-party’ en hen meenemen op uitjes heb ik genoten.

“Het leukste aan de reis vond ik de activiteiten met de kinderen.”

Ik ging op reis met de instelling om één iemand blij te maken, er te zijn voor een aantal mensen, kortom: me inzetten voor een ander. Maar ik heb zoveel meer gekregen. Ik ben volwassener geworden, mijn geloof heeft zich enorm ontwikkeld, ik ben minder terughoudend wanneer ik nieuwe mensen ontmoet. Ik probeer mijn ervaring te delen met mijn omgeving. Dat is denk ik ook een groot gedeelte van zo’n reis maken: wat je hebt gezien doorgeven aan anderen.

De armoede en omstandigheden maken indruk. Een moeder die voor haar twee kinderen wil zorgen, maar dit gewoon niet kan. Die blik in iemands ogen zien doet zoveel pijn. Maar hoe bijzonder, sociaal en liefdevol de mensen zijn maakt minstens zo’n indruk. Hoe verbaasd mensen je aankijken als je een voedselpakket aan ze geeft: ze weten gewoon niet wat ze moeten zeggen. Ze zijn zo dankbaar en vol geloof.

“Ik ging op reis om één iemand blij te maken, ik heb zoveel meer gekregen.”

Ik ben de afgelopen twee jaar ook op feestvakantie naar Mallorca geweest, maar dit kon zeker niet tippen aan de reis naar Tanzania. Je kunt tijdens zo’n reis zo’n verschil maken. Het is bijzonder dat je iemand anders een bijzondere tijd kunt geven. Ik heb geleerd dat je altijd íets kunt doen. Al is het alleen maar omkijken naar anderen. Mensen voelen zich gezien, en dat is misschien wel het belangrijkste. Even iemands hand vasthouden, dat is al genoeg.

“Ze zijn zo dankbaar en vol geloof.”

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI