Ik heb niet veel meer nodig
Het verhaal van Rianne (19)

Met een groep van twintig jongeren ging Rianne naar Gambia. Rianne vertelt: "Na een jaar lang acties te hebben gevoerd, hadden we een mooi bedrag verzameld voor de bouw van de school in Faraba. We keken allemaal enorm uit naar deze reis, maar we wisten van tevoren natuurlijk nog niet wat we konden verwachten.

Eenmaal aangekomen in Banjul, de hoofdstad van Gambia, werden we overrompeld door de hitte. Al zwetend liepen we langs de douane, waarna we werden opgewacht door onze projectleider Seal en zijn super enthousiaste team. Achterop de pick-up werden we naar ons nieuwe ‘huis’ gebracht. Eenmaal aangekomen bij ons verblijf kregen we nog een heerlijke Gambiaanse maaltijd: kip met rijst.

De dagen die hierop volgden waren zo bijzonder. De eerste dag zijn we naar de kerk gegaan. De kerk van Seal was wel even iets anders dan we gewend waren. Er werd vooral veel gezongen en gedanst, een vrolijke boel dus. Hierna zijn we naar het strand gegaan. Hier stond gelukkig een koel briesje, iets wat wij wel konden gebruiken. Ook waren er de verkopers die probeerden ons van alles aan te smeren, soms met succes!

“De dagen in Gambia waren zo bijzonder!”

Op maandag begon onze eerste werkdag op de bouw. Zo’n dag bestond uit sjouwen, zweten en een hoop lol. Na de ochtend gewerkt te hebben op de bouw, stonden er ‘s middags weer een hoop leuke kindjes op ons te wachten bij de school waar we verbleven. Onder anderen de ballen en de loombandjes waren erg populair onder de kinderen.

Ook hebben we een paar gave excursies gedaan, zoals een bezoek aan het apenpark, een andere dierentuin en een kanotocht. Vooral de kanotocht was georganiseerd op z’n Afrikaans. Met z’n allen in een gammel bootje waar zo nu en dan even wat water uitgeschept moest worden. Na een uurtje had iedereen het zo warm, dat we blij waren toen de boot weer terugging.

Eenmaal aan wal, konden we nog genieten van een heerlijke Gambiaanse maaltijd met vis. Op de terugweg kregen we te maken met een tropische storm, wat ook wel weer erg gaaf was om de lucht zo zwart te zien worden.

“Door deze reis besef ik me dat een mens helemaal niet zo veel nodig heeft om gelukkig te zijn.”

Al met al was deze reis zo bijzonder. Je denkt dat je alles hebt in Nederland en dat is ook zo, maar in Gambia hebben mensen de tijd voor elkaar en gaan dingen minder gedwongen. Door deze reis besef ik me dat een mens helemaal niet zo veel nodig heeft om gelukkig te zijn. De bevlogenheid en openhartigheid van Seal en zijn team waren zo bijzonder, dat zal mij altijd bijblijven. Ook de kerkdiensten, waarin onze groep geraakt werd door het geloof zal ik niet gauw vergeten!

Bekijk het project van deze partner

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI