Vliegtickets
Prijzen, voorwaarden en reisroute

een flexibele markt

Flexibisering

De inkoop en levering van tickets verandert. De ticketmarkt flexibiliseert steeds meer onder druk van de opkomende low-cost maatschappijen. Er komen meer keuzes voor de reiziger en het wordt steeds belangrijker om op het juiste moment de juiste keuze te maken.

Reisprijzen zijn richtprijzen

Het reserveren van vliegtuigtickets wordt steeds duurder en de reserveringsvoorwaarden worden strikter. Livingstone koopt daarom de vliegtickets na groepsreservering of nadat er vertrekgarantie is. De reisprijzen zijn richtprijzen totdat de vliegtickets zijn ingekocht.

Groepstickets – “economy class”

Dit is de basis voor onze ticketinkoop voor Livingstone. Voor het maximumaantal reizigers worden tickets gereserveerd. De groepen moeten altijd groter dan 10 personen zijn. Bij ieder ticket wordt één stuks van 20-23 kilo ruimbagage gereserveerd en de groep zit vaak geheel of gedeeltelijk bij elkaar. De bestelling van het juiste aantal tickets voor de groep en het opgeven van namen wordt pas later gedaan, de exacte voorwaarden van boeking, betaling, naamswijziging en annulering zijn per luchtvaartmaatschappij verschillend.

Advies: kies voor economy class als je tickets langer dan 3 maanden voor vertrek boekt of als de groep nog kan variëren in grootte of als je werkt met groepen groter dan 16 personen (dan is de kans op wijzigingen relatief groot).

Groepstickets – “betere reisroute”

Dit zijn (economy class) tickets met een betere reisroute (b.v. directe vluchten) naar de bestemming. Dit is comfortabeler en duurder dan de economy class vliegen. Voorbeeld: KLM biedt Amsterdam – Entebbe (direct) , Turkish Airlines biedt Amsterdam – Istanbul – Entebbe (met tussenstop). De directe vlucht is zo’n 225 euro duurder dan de vluchten met tussenstop.

Advies: kies voor betere reisroute als je in totaal weinig reisdagen hebt of als je fris op je bestemming moet aankomen … en als het comfort voor jouw groep opweegt tegen de kosten.

Groepstickets

Goedkopere tickets vind je op basis van low-cost. Hierbij moeten alle reizigers in één keer direct boeken. Eenmaal geboekt kunnen de tickets niet meer gewijzigd of geannuleerd worden. Ruim­bagage moet apart worden geboekt. Maaltijden in het vliegtuig zijn niet inbegrepen en naast elkaar zitten brengt extra kosten met zich mee. Een probleem bij low-cost is dat je goedkoop begint, maar dat je, – als je naast elkaar wilt zitten, een koffer mee wilt nemen, een versnapering wilt, etc. – al snel de prijs van ‘economy class’ benadert, maar niet de flexibiliteit hebt.

Advies: kies voor low-cost groepstickets op korte vluchten en als je echt zeker bent van de samenstelling van je reisgezelschap en als de prijs (ticket+bagage) op dat moment echt laag is.
Bij low-cost tickets krijg je met striktere betalings- en annulerings­voorwaarden te maken, omdat het ticket direct 100% betaald moet worden en de annuleringskosten direct 100% zijn.

Losse tickets – “low cost”

De meest goedkope tickets zijn de losse low-cost tickets. Deze vind je bij www.vliegwinkel.nl en vele andere sites. Meestal kun je minder dan 10 tickets tegelijk boeken en zijn er maar enkele tickets tegen de genoemde lage prijs beschikbaar. De regelingen zijn (bijna) gelijk aan de low-cost groepstickets.

Advies: Kies alleen losse low-cost tickets als je een kleine groep hebt, als je echt zeker bent van de samenstelling van je groep en als de prijs (ticket+bagage) op dat moment echt laag is.

Kosten van tickets

Wat kost een ticket?

De prijs van een ticket wordt bepaald door de vliegafstand, de handlingkosten per luchthaven, de brandstofkosten, de luchthavenbelasting, de huidige bezettingsgraad van het vliegtuig, het aantal dagen tussen je boeking en vertrek van de vlucht en de concurrentie op de betreffende luchthavens. In de praktijk kunnen de prijzen per minuut wijzigen en de variaties kunnen groot zijn. Dezelfde kosten van een ticket kunnen variëren van 50% – 200% van de gemiddelde prijs, met nog uitschieters daarbuiten.

De actuele prijs van losse tickets op basis van low-cost vind je op www.vliegwinkel.nl en vele andere sites . Dit zijn vaak prijzen exclusief bagage en exclusief administratiekosten. Deze prijzen zijn meestal een stuk lager dan de gewone groepstickets economy class. De prijzen van economy class groepstickets vind je (bijna) niet op internet.

De ervaring leert

Bij Livingstone hebben we veel ervaring met tickets en we kunnen – een klein beetje – de loop van de ticketprijzen inschatten. Daarom werken wij in de begroting met ervaringsgetallen per bestemming, op basis van economy class, 15 of 23 kg ruimbagage en inclusief CO2-compensatie. Bij tickets die wij boeken via Humanitair worden naast CO2 ook alle andere schadelijke gassen gecompenseerd.

Ongeveer 10 maanden voor vertrek kopen we alle tickets in. We reserveren voor alle reizen ‘economy class’ tickets.

Als er een aantrekkelijke keuze voor je is, bijvoorbeeld voor low-cost tickets of juist voor directe vluchten, dan leggen we die op initiatief van Livingstone aan je voor.

De prijs van de reis

Als de kosten van tickets ongeveer volgens budget zijn, dan hoor je niets van ons. Zijn de tickets erg goedkoop of juist erg duur, dan komt er een prijswijziging van de reis. In de voorwaarden staat dat zo: ‘De prijs wordt tien maanden voor vertrek bepaald. Tot die tijd wordt een richtprijs afgegeven.’ Lees meer over de prijs van je reis.

‘Livingstone heeft het recht om de reisprijs tot twintig dagen vóór vertrek te wijzigen bij onvoorziene wijzigingen in de kosten van vliegtickets, het lokale reisprogramma, belastingen, heffingen, etc. Wijzigingen in de reisprijs worden, zodra deze bekend zijn, gecommuniceerd aan de boekers en reizigers en op de website bij de betreffende reis.’

Hanneke

Met vragen ben je welkom!

Stuur mij een bericht
Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI