Werkvakantie
Samen werken aan een begripvolle wereld

Ga op avontuur, maak kennis met een andere cultuur en ontmoet inspirerende mensen. Samen werk je aan een hoopvol project. Het is verrassend hoeveel je van elkaar leert en voor elkaar betekent. Ga de uitdaging aan, het is het meer dan waard!

Wat is een werkvakantie?

Een groepsreis
Een werkvakantie is een groepsreis van 2-3 weken, voor 8-24 personen vanaf zo’n 15 jaar. Je werkt samen met lokale mensen aan een positief project. Je doet sociale activiteiten of praktisch werk, of een mix daarvan. Je bouwt met elkaar aan een mooiere wereld en dat is inspirerend. Je leert elkaar goed kennen. Als je weer naar huis gaat is het soms net alsof je bij je familie weggaat. Een werkvakantie is een wereldervaring die je niet wilt missen.

Middenin een andere cultuur
Je reist in kleine groepen. Je stapt in een andere cultuur en ontmoet mooie mensen. In een paar weken ontdek je dat de wereld groot is: in kilometers, klimaat en landschappen. Er is zo veel te ontdekken. Je merkt dat mensen enorm verschillend zijn en dat een glimlach altijd werkt.

Waarom werkvakanties?

Leerzaam project
Een werkvakantie is een leerzaam project. Iedereen groeit ervan. Je ziet niet alleen gebrekkige situaties, maar ook ontmoet je inspirerende mensen die juist in die situatie de wereld mooier maken. Dat is een eye-opener die je een bredere kijk op de wereld geeft.

Marie Louise: Nooit meer vergeten
Davy: Wie goed doet, goed ontmoet
Rianne: Ik heb niet veel meer nodig

Persoonlijke betrokkenheid
De projectleiders vertellen dat de persoonlijke betrokkenheid van de deelnemers enorm bemoedigend is voor lokale mensen. En andersom: je wordt ook zelf bemoedigd! De band die tijdens de reis ontstaat, is verrijkend, inspirerend en onvergetelijk.

Carlo (Italie): Wij, jij en ik, zijn onderdeel van een rijke wereld
Mary (Oeganda): Ik zet me in voor de armste jongeren
Seal (Gambia): Hoe het kleine er toe doet!

Een geloofservaring
Een werkvakantie is een inspirerend project voor je school, studentenvereniging of geloofsgemeenschap. De voorbereiding duurt ruim een half jaar. Vaak worden veel mensen om het team heen ook enthousiast. Ze doen mee met acties en helpen met het sparen voor de reis. De reis zelf maakt de reizigers meer betrokken op de wereld en verdiept hun geloof. Dat merk je goed, ook na de reis.

Henk: Over het positieve effect in zijn kerk
Maria: Tandenpoetsen in Msongola
Erik: Een hart voor vluchtelingen

Inspirerende partners
Livingstone werkt wereldwijd samen met inspirerende partners. Zij zetten zich in voor de mensen die het minder hebben en zorgen voor (vak-) scholen, opvang voor straat- en weeskinderen, nieuwe huisjes voor ouderen, maaltijden, kinderkampen en nog meer. Ze hebben er hun missie van gemaakt. Deze helden gun je gewoon graag extra hulp.

Met wie kan ik op werkvakantie?

Zelf of met je vrienden
Je kunt het avontuur van een werkvakantie zelf aangaan, maar ook met je vriend, vriendin, vrienden of zelfs met een hele groep. Als je groep twaalf of meer deelnemers heeft, kun je zelfs een werkvakantie exclusief met je eigen groep aangaan. Groepen boeken meestal 18 tot 6 maanden voor vertrek hun reis.

Stappenplan voor een werkvakantie

De Livingstone-projecten vind je met name in Afrika en Europa en je kunt ook in Nederland aan de slag.

“Een werkvakantie is een inspirerend project voor je school, studentenvereniging of geloofsgemeenschap.”

Wat doe je op een werkvakantie?

Een mix van activiteiten
De projecten van Livingstone zijn stuk voor stuk uniek. De mensen waar het om gaat zijn bij ieder project anders. Het werk bestaat meestal uit een mix van sociale activiteiten en praktisch werk. De projecten kunnen primitief zijn of juist wat minder primitief.  De werkvakanties zijn ingedeeld in de thema’s: duurzaamheid, onderwijs, kinderen, ondernemerschap, samenleven en weerbaarheid.

Sociaal werk
In de lokale gemeenschappen waar wij werken, zijn meestal ook andere groepen die extra zorg nodig hebben. Denk aan ouderen, zieken of mensen met een beperking. Waar het kan, zetten onze partners zich ook voor hen in en onze teams dus ook.

Celine over een spetterend kinderkamp

Praktisch werk
Het praktische werk kan enorm variëren. Je kunt aardappels schillen en eten serveren, maar ook een klaslokaal schilderen of een hele vakschool opknappen en inrichten. Bedenk je bij al het praktische werk, dat het vooral gaat om je betrokkenheid en niet om het aantal stenen dat je sjouwt. Betrokkenheid, dat is wat mensen ter plekke raakt.

Inez bouwt met de Roma’s in Slowakije

Wanneer vertrekken de werkvakanties?

Zomerreizen
De meeste werkvakanties vertrekken in de zomervakantie. We houden rekening met de schoolvakanties. De meeste boekers schrijven zich in tussen september en maart. Je kunt tot drie maanden voor de reis boeken of zolang er vliegtickets beschikbaar zijn.

Reizen op je eigen tijdstip
Ook in de herfst- of kerstvakantie kun je op reis. Het werk gaat in de lokale gemeenschap altijd door. Staat je reis er niet bij buiten de zomervakantie, neem dan contact op: er is van alles mogelijk.

Wat kost een werkvakantie?

De prijs van een werkvakantie is opgebouwd uit: een bijdrage voor projectontwikkeling. Een budget voor projectactiviteiten tijdens je reis, alle reis en verblijfkosten, de kosten voor waarborgen en de organisatie van je reis door Livingstone. Hoe de kosten verdeeld zijn vind je bij iedere reis terug.

Hoe werkt het crowdfunden van een werkvakantie?

Bij Livingstone kun je je reis bij elkaar sparen met crowdfunden. Direct na boeking kun je je eigen spaarpagina aanmaken en kun je aan de slag. Familie, vrienden, kerkleden, buren, lokale winkels: meestal sparen ze graag met je mee. Bij Livingstone kun je belastingvrij doneren; dat geldt ook voor alles wat je doneert via het crowdfunding-platform.

Naar het crowdfunding-platform

Wat maakt een Livingstone-werkvakanties uniek?

Direct contact, kleinschalig werk
Livingstone werkt zonder tussenpersonen, direct samen met schooldirecteuren, dominees, politieagenten, missiewerkers, burgemeesters en andere initiatiefnemers in een gemeenschap. Zij staan middenin hun gemeenschap en weten precies wat er nodig is. Zij hebben dan ook concrete, goed doordachte plannen, die goed passen bij hun gemeenschap.

Middenin de andere cultuur kom je thuis
Doordat wij op een kleinschalige manier werken onder leiding van deze initiatiefnemers, worden onze teams enorm gewaardeerd. De teams worden dus gastvrij onthaald. Door de persoonlijke band die ontstaat, ga je je ondanks alle verschillen thuis voelen op je project. Dat is een wereldervaring.

Lokale mensen zijn duurzaam betrokken
Omdat de initiatiefnemers de plannen voor hun gemeenschap zelf ontwikkeld hebben, voelen zij zich er ook verantwoordelijk voor. Onze teams sluiten gewoon aan bij wat er al bezig is. Ook als de teams weer naar huis zijn, gaat het werk dus gewoon door.

Een solide organisatie
Een werkvakantie organiseren is een hele klus. Livingstone maakt al werkvakanties sinds 1999. Wij organiseren de reis goed en zorgen voor een goede voorlichting. De zorg voor veiligheid komt bij Livingstone in alle aspecten van het werk terug. Op Livingstone kun je bouwen.

Hoe kies je een werkvakantie?

We werken samen met onze partners aan een mooiere wereld door te investeren in zes verschillende thema’s: kinderen, onderwijs, duurzaamheid, ondernemerschap, samenleven en weerbaarheid. Bekijk onze thema’s en kies een thema waar jij je graag sterk voor maakt.

In het overzicht werkvakanties kun je een voorkeur voor een bepaalde periode en regio opgeven. We werken samen met partners in Afrika, Europa, Latijns-Amerika en zelfs in Nederland.

Op onze projectpagina’s lees je meer over de partners, projecten, het reisprogramma en de kosten. Met al je vragen kun je terecht bij onze relatiebeheerders. Ga je met een groep op stap? Dan verzorgen wij met plezier een presentatie voor jouw klas, jeugd- of  vriendengroep.

Hoe is de veiligheid van werkvakanties geregeld?

Goede gedragscode
De zorg voor veiligheid komt bij Livingstone in alle aspecten van het werk terug. Tientallen kleine en grote maatregelen zorgen dat je veilig kunt reizen. Alles begint met de gedragscode. Met goed gedrag op vliegvelden, onderweg, in de lokale cultuur, op de bouwplaats, etc. voorkomen we veel problemen.

Getrainde reisleiders en partners
Onze reisleiders en onze partners zijn erop getraind om op je veiligheid te letten. Dit komt terug in de zorg voor waar je slaapt, waar je eet, waar je je paspoort kan bewaren, etc. Bij aankomst op je project vertelt de projectleider de lokale veiligheidsregels. Bij ziekte, ongeval of calamiteiten kunnen onze reisleiders en partners daadkrachtig optreden.

24-uurs service
Tijdens iedere reis is er een 24-uurs service actief en er ligt een goed calamiteitenplan klaar. Als er wat gebeurt weten we precies wat we moeten doen. En dat doen we dan ook!

“Voor een werkvakantie moet je als eerste gewoon zin in een mooi en positief avontuur hebben. ”

Wie zijn de reisleiders van werkvakanties?

Iedere reis wordt geleid door twee bijzonder gemotiveerde reisleiders. Zij zijn positieve, stabiele, stevige mensen met veel reis- en levenservaring. Reisleiders hebben een christelijke levensovertuiging. Zij geloven in ‘opkomen voor elkaar’ en in ‘iedereen mag meedoen’. De Livingstone-reisleiders geven iedereen zijn of haar eigen unieke plaats in het team. Reisleiders zijn tijdens de reis ook de contactpersoon met de lokale projectleiders en met Livingstone.

Wat heb je nodig voor een werkvakantie?

Zin in een mooi avontuur
Voor een werkvakantie moet je als eerste gewoon zin in een mooi en positief avontuur hebben. Als je het leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te zien, als je niet bang bent je handen uit de mouwen te steken past een werkvakantie goed bij jou.

Reisdocumenten
Natuurlijk heb je je reisdocumenten nodig. Een paspoort, soms een visum, soms een inentingsbewijs en soms ook een bewijs van corona-vaccinatie of een negatieve PCR-test. Bij de voorlichting van je groep leggen we je alles in detail uit.

Reisverzekering
Een reisverzekering inclusief dekking van vrijwilligerswerk en repatriëring is verplicht. Controleer de dekking goed als je je eigen verzekering gebruikt.

Medicijnen en gezondheid
Voor de reizen is het van belang dat je een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid hebben. Wanneer je twijfelt, of wanneer je voor medische redenen medicijnen gebruikt, bespreek dan je deelname aan de reis met je huisarts

Minderjarig
Als je minderjarig bent, kun je niet zelf een reis boeken. Vraag een van je ouders of verzorgers om dit voor je of samen met je te doen.

Hoe promoot je werkvakantie?

Een mooie presentatie
We helpen je graag om een werkvakantie op je school of in je kerk te promoten. Een van onze relatiebeheerders komt graag meer vertellen over onze projecten, de reizen, onze werkwijze en traject van voorbereiding. Door middel van foto’s, video’s en een enthousiast verhaal gaat hij of zij in ongeveer 45 minuten door een presentatie heen.

Boek een presentatie

“We werken samen met onze partners aan een mooiere wereld door te investeren in zes verschillende thema’s: kinderen, onderwijs, duurzaamheid, ondernemerschap, samenleven en weerbaarheid. ”

Hoe boek je een werkvakantie als groep?

Boek voor jezelf of je groep
Je boekt een reis via een projectpagina. Als je meerderjarig bent kun je jezelf en anderen boeken. Als je groep uit 12 of meer leden bestaat, kun je een reis exclusief voor je groep reserveren, waarna je vier weken (en soms langer) de tijd hebt om de reis echt te boeken. Onze relatiebeheerders helpen je graag.

Hoe bereid je je op een werkvakantie voor?

Goede voorbereiding is belangrijk
Lees vooraf meer over het land, bekijk wat je moet doen voor je veiligheid en gezondheid, maar een goede paklijst en slaap de laatste paar nachten voor vertrek goed. Op de pagina Ga goed voorbereid op reis vertellen we je er meer over.

Ga goed voorbereid op reis

Als je meer vragen hebt over werkvakanties

Welkom bij onze relatiebeheerders
Als je geïnteresseerd bent in een werkvakantie, kun je dit op de projectpagina vrijblijvend aangeven.  Als je verdere vragen hebt, neem dan contact op met onze relatiebeheerders. Zij kennen ieder project persoonlijk en hebben veel ervaring met de reizen.

Contact met een relatiebeheerder

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI