Reader

Algemene reisinformatie

Op deze pagina staat belangrijke informatie die jouw veiligheid aangaat. Te denken valt aan de juiste vaccinaties, wat te doen als je medicijnen gebruikt en andere voorzorgmaatregelen. Ook al is dit misschien de minder boeiende kant van je reis… toch maar even doorlezen!

Gezond op reis

Vaccinaties en inentingenpaspoort
Check ruim voor vertrek op de website van het LCR of GGD of  je vaccinaties en/of malariatabletten nodig hebt. Soms zijn vaccinaties verplicht (Gele koorts), maar meestal ‘aanbevolen’. Dit is mede afhankelijk van hoe lang en in welk seizoen je gaat in combinatie met welke vaccinaties je wellicht al eerder hebt gehad. Er zijn diverse instanties die jouw persoonlijk advies kunnen geven.

Vaccinaties worden gestempeld in je inentingenpaspoort – het ‘gele boekje’. Nog geen boekje? Vraag er bij jouw inentingen naar. Neem het boekje mee in je handbagage; er kan naar gevraagd worden bij binnenkomst in een land.

Malariapreventie (buiten Europa)
Naast malariapreventie in de vorm van pillen, is voorkomen dat je gestoken wordt natuurlijk altijd beter. Ook zijn er in veel landen andere muggen actief, waartegen je geen pillen kunt slikken. Neem daarom een muggenspray met minstens 30% DEET mee. Ook een klamboe is zeer aanbevolen. ’s Avonds als het schemerig wordt, kun je het beste een lange broek en shirt of blouse met lange mouwen aantrekken.

Medicijnenpaspoort
Wanneer je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om een verklaring van de arts of apotheek te hebben met daarop de naam en dosering van de medicatie in het Engels. Deze verklaring heet je medicijnenpaspoort. Neem je medicatie in de originele verpakking met etiket mee in je handbagage samen met je medicijnenpaspoort.

Vraag een officiële verklaring aan voor medicatie die onder de Opiumwet valt. Lees op de website van het CAK welke medicijnen er onder de Opiumwet vallen, welke verklaring je nodig hebt en welke procedure je moet volgen. Twijfel je of jouw medicijn onder de Opiumwet valt? Neem dan contact op met jouw arts of apotheker.

Verzekeringsbewijs
Een reisverzekering is verplicht. Neem deze gegevens mee op reis: naam van de verzekeringsmaatschappij, je polisnummer en het telefoonnummer van de alarmcentrale waarbij je verzekeringsmaatschappij aangesloten is.

EHBO-set
De reisleiders hebben een standaard EHBO-set bij zich. Deze is beschikbaar voor alle deelnemers. Pleisters, pijnstillers en andere persoonlijke medicijnen zitten niet in deze EHBO-set.

Voedsel en water
Met simpelweg je gezonde verstand gebruiken kom je al een heel eind. Was je handen voor het eten (bijvoorbeeld met desinfectans), zorg ervoor dat wat je eet, goed gewassen en gekookt wordt en koop geen onverpakt/rauwe levensmiddelen. Drink voldoende water en gebruik alleen water uit dichte flesjes als drinkwater!

Veilig op reis

Reisadvies
Het reisadvies dat je vindt bij jouw land is slechts een beknopte samenvatting van de gegevens die te vinden zijn op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Natuurlijk houden wij deze site voor je in de gaten, maar het is ook verstandig zelf regelmatig een kijkje te nemen. Als je de ReisApp installeert op je telefoon en jouw land als favoriet aanmerkt, krijg je automatisch bericht van de nieuwste updates. Op de voorbereidingsdag zullen we zeker aandacht besteden aan veiligheid.

De projectleider geeft bij aankomst instructies rondom veiligheid en regels op het project. Verlaat het project nooit zonder toestemming van je reisleider (en projectleider) en ga nooit alleen, maar altijd met minimaal 3 personen op pad.

Aanmelden 24/7 BZ informatieservice
Je kunt jezelf (en je medereizigers) digitaal aanmelden voor de 24/7 BZ-informatieservice. Deze aanmelding is niet verplicht, maar wanneer je bent aangemeld, kan ons ministerie van Buitenlandse Zaken je direct informeren bij calamiteiten in het land en je zo nodig van dienst zijn. Je vult je naam en contactgegevens in en ook deze gegevens van jouw contactpersoon in Nederland.

Livingstone 24/7 nooddienst
Livingstone heeft een noodtelefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is tijdens de reis. Nood betekent: het ontstaan van een ernstige situatie waar Nederland onmiddellijk van op de hoogte gebracht moet worden.
+31 (0)33-51 000 16

Informatie thuisblijvers

Contact met deelnemers vanuit Nederland
Houd er rekening mee dat gebeld of ge-sms’t worden in het buitenland relatief hoge kosten met zich meebrengt. Thuisblijvers kunnen bezorgd zijn over jouw welzijn tijdens de reis. Wanneer je berichten verstuurt aan thuisblijvers, zorg er dan voor dat zij zich niet nodeloos ongerust maken. In principe geldt wat ons betreft geen bericht is goed bericht.

In geval van nood: +31 (0)33 51 000 16
Wanneer het thuisfront één van de deelnemers wil bereiken in verband met een noodsituatie, kan er gebeld worden met het noodnummer van Livingstone. Dit noodnummer is 24 uur per dag bereikbaar tijdens de reis. Nood betekent: het ontstaan van een ernstige situatie in Nederland waar de deelnemer onmiddellijk van op de hoogte gebracht moet worden.

Let op: Dit nummer kan niet gebeld worden voor informatie over deelnemers of het verloop van de reis. Tijdens kantoortijden (09:30-17:30h) op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan hiervoor gebeld worden naar +31 (33) 51 000 15.

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI