Van een reisgids naar een noodhulpteam
Het verhaal van Hielke (2007)

Op m'n 16e reikten mijn interesses nauwelijks verder dan voetbal en gamen. De reisgids van Livingstone bracht daar drastisch verandering in. Ik wist meteen: dit is gaaf, hier krijg ik energie van.

Het was op de verjaardag van mijn oma toen mijn tante mij een reisgids van Livingstone voor hield en vroeg of dat niet iets voor mij zou zijn. Ik was een jaar of 16, en mijn interesses gingen op dat moment niet veel verder dan voetbal en gamen. Toch wist ik meteen: dit is gaaf, hier krijg ik energie van. De wereld voelde ontzettend groot en armoede en onrecht zo mogelijk nog groter, maar de mogelijkheid daar op kleine schaal maar heel concreet iets aan te doen, sprak me direct aan. Een paar jaar later – ik was inmiddels 18 – schreef ik me in voor een reis naar Argentinië.

Life-changing experience
Het werd een levensveranderende ervaring, in vele opzichten. Het contact met een andere cultuur, de confrontatie met armoede – maar ook met veerkracht, de reality check en nuance die voorbijgaan aan het arm-rijk, zwart-wit en wij-zij denken; het heeft me gevormd en ik heb er ontzettend veel van geleerd.

Meerdere reizen
Eén reis werden er in totaal zes, waaronder als reisleider. Ook ben ik jaren actief geweest voor de stichting die zich vanuit Nederland inzette voor het project.

Studiekeuze
Ik besloot international development studies te gaan studeren aan de Wageningen Universiteit en daarna een master te doen in Humanitarian Action aan verschillende Europese universiteiten.

En nu?
Op dit moment, zo’n 13 jaar later, werk ik voor de humanitaire hulporganisatie ZOA. Voor ZOA heb ik een aantal jaar samen met mijn vrouw Annemieke in het buitenland gewerkt en gewoond.

Weer in Nederland
Sinds enige tijd wonen we weer in Nederland, inmiddels met onze twee jonge dochters Elin en Vera. Op dit moment werk ik voor het noodhulpteam – de afdeling binnen ZOA die in actie komt bij acute natuurrampen of gewapende conflicten.

Dankbaar
Dit alles was nooit gebeurd als ik niet was uitgedaagd om via Livingstone op reis te gaan. Ik ben Livingstone dan ook voor altijd dankbaar! Op naar de volgende 20 jaar!

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2023 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI