Het (letterlijke) voorproefje op de reis!
Het verhaal van Pieter (2010)

In 2010 reist Pieter af... niet naar Roemenië, Zuid-Afrika, Oeganda, Kenia of Tanzania, maar...

… naar Gouda. Gouda?

Pieter in z’n element
Als vrijwilliger zet ik me in voor de ‘voorreis’ voor alle deelnemers; de trainingsdag. Mijn taak: het verzorgen van de catering, een letterlijk voorproefje op de reis die de deelnemers gaan maken.

Plekje in de groep
Met een groep van zo`n 6 vrijwilligers zorgen we voor koffie, thee,  fris, lunch. Best een klus om voor een paar honderd mensen een lunch te verzorgen met soep, salades en belegde broodjes. Het is altijd mooi om te zien hoe tijdens de dag de deelnemers een beetje onzeker binnen komen, maar dat ze aan het eind van de dag een plekje in de groep gevonden hebben.

Vanaf het begin
Al voor de start van Livingstone ben ik betrokken als vrijwilliger, maar ook als deelnemer. Bij Projectserve (de voorloper van Livingstone) zette ik me in op het kantoor. Daarma kwamen er reizen naar vele landen in Oost-Europa en Oost- en Zuid-Afrika. Deze hebben een onuitwisbare indruk achter gelaten.

De mooiste klus in al die jaren?
De catering tijdens de trainingsdagen voor de reisleiders! In de beginjaren van Livingstone duurde deze training een weekend. Het hoogtepunt, mijn insziens, was het intercontinentaal diner op zaterdagavond!

Mexicaanse bonensalada
Zaterdagochtend ging ons team aan de slag met het schillen van de aardappels en het doppen van de bonen.  De hele dag waren we druk met het diner. Tussendoor zorgden we voor koffie, thee en lunch voor de deelnemers.  Het was behoorlijk doorwerken om het diner op tijd klaar te hebben staan. Maar, het lukte ons altijd. Aan het einde van de dag kregen de reisleiders een supergoed voorproefje op de reis met onze Hongaarse paprikasoep, Mexicaanse bonensalade en Oost-Europese bietensoep.

“Aan de Mexicaanse zwartebonensoep, Hongaarse goulash met knoflookworst en Duitse aardappelsoep.”

17 jaar betrokken
In 2015 ben ik gestopt als vrijwilliger, na zo veel jaar betrokken te zijn geweest. Andere zaken kwamen op mijn weg, mijn reis ging weer verder. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug al de gezellige trainingsdagen waar ik bij betrokken was. Wil jij zelf ook nog wat `proeven` van deze trainingen? Maak eens aardappelsoep met cayennepoeder, mijn favoriete reizigersgerecht!

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI