Reader

Oeganda Lwamalenge

In 2023 hebben we genoten van het eerste Livingstone team. We kijken uit naar een nieuw team! We doen ons uiterste best om te zorgen dat alle kinderen uit Lwamalenge naar school kunnen. Jij kunt ons hierbij helpen!

James Jingo

James weet wat het betekent om als kind niet naar school te kunnen door een gebrek aan financiën. Als kind mocht hij gratis naar school: nota bene op een project waarmee Livingstone samenwerkte. Nu geeft hij zelf les aan kinderen uit Lwamalenge. Zo geeft hij het stokje weer door: ‘Pay it forward’ is zijn levensmotto.

Grappig: veel Oegandezen stellen zichzelf voor door eerst hun achternaam te noemen en dan pas hun voornaam. Dat brengt regelmatig verwarring voor ons Nederlanders. Heet hij nu Jingo of James?

Droom

James verlangt ernaar dat alle kinderen uit Lwamalenge en omgeving naar school kunnen, ook als ze het eigenlijk niet kunnen betalen. Hij hoopt dat de Glorious kleuter- en basisschool een veilige plek is waar kinderen leren en plezier maken. Dat ze opgroeien met het besef dat ze er echt toe doen.

Het project
De school begon in 2016 met 40 kinderen in de open lucht. Nu gaan er al 350 kinderen uit de buurt naar school! Ze worden met heel veel liefde en aandacht opgevangen. Het onderwijs is gratis, omdat de leraren vinden dat alle kinderen uit Lwamalenge het recht hebben om naar school te gaan. De vier klaslokalen zijn eigenlijk niet groot genoeg. Op een gekocht stuk grond is er plaats voor grotere klaslokalen en een toiletgebouw. Werk aan de winkel dus!

Wat ga jij doen

Werken met mensen
Tijdens deze reis trek je vooral veel op met de kinderen en leerkrachten van Glorious. Je organiseert allerlei leuke activiteiten voor de kinderen, zodat ze een onvergetelijke tijd hebben. Je kunt zelf ook veel leren van debatsessies, muziek- en danslessen.

Je gaat bij families van schoolkinderen of mensen uit de kerk op bezoek. Mensen weten zich bemoedigd en gezien door je bezoek. Jij leert hun leefsituatie beter te begrijpen. Meestal ga je in kleine groepjes uiteen en neem je een zak rijst, wat olie en bijvoorbeeld tandpasta mee. De bezoeken moeten wel afgestemd worden met James.

Wanneer je met leerlingen wilt knutselen en/ of sport- en andere spelactiviteiten wilt doen kun je het beste het een en ander meenemen. Ballonnen zijn bijvoorbeeld lastiger te verkrijgen, of bellenblaas en schmink. Maar je kunt ook denken aan oud hollandse spelen; zaklopen, spijkerpoepen, koek happen etc. Een voetbaltoernooi organiseren valt bij de heren goed in de smaak, de dames houden van netbal!

In Oeganda wordt er wat afgeswingd. De leerkrachten en leerlingen zullen jullie een aantal dansen en het trommelen leren.

Tip: Leer een paar woorden in de lokale taal, het Luganda

Praktisch werk
Jij bouwt verder aan waar het team in 2023 mee is gestart: de uitbouw van de Gloriousschool. Het huidige gebouw wordt bestemd voor de kleuterschool en er is een extra stuk grond gekocht voor een nieuw basisschoolgedeelte. Een toiletgebouw staat als eerste op de planning, dit is namelijk een eis vanuit de overheid. Daarna ga je aan de slag met de bouw van nieuwe klaslokalen. Stroop je mouwen op en bereid je voor op het nodige sjouw, metsel en stucwerk.

Neem je werkhandschoenen, stevige schoenen en kleding die vies mag worden mee!

Livingstone raadt aan zoveel mogelijk goederen en dingen die je wilt gebruiken/ weg wilt geven in het land zelf te kopen. Ten eerste stimuleer je daarmee de lokale economie en ten tweede heb je dan lokale middelen waarvan men weet hoe er mee om te gaan.

Jouw verblijf

Accommodatie
Naast het sociale en praktische werk, zal het verblijven middenin de lokale gemeenschap een leerzame en geweldige ervaring zijn! Je verblijft met je team op de compound van de leraren. De jongens en meiden slapen gescheiden. Er zijn matrassen aanwezig. Beddengoed (hoeslaken, kussensloop, slaapzak), kussentje en een klamboe moet je zelf meenemen.

Een koude douche en een Afrikaans toilet (gat in de grond) vormen het sanitair. Denk je dat je een keer wat kleding wilt wassen? Dan is het handig om vloeibaar wasmiddel en een aantal wasknijpers mee te nemen. Teiltjes hebben ze daar voldoende 🙂

Je kookt samen met Ruth, de vrouw van James, en Sylvia je eten op een stoof. Alles bij elkaar is het dus behoorlijk primitief: The real African experience! Dat maakt dat je hier al snel deel zult uitmaken van het alledaagse leven.

Maaltijden
De meeste lokale maaltijden zijn vrij simpel. Bananen, vis en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten voor een Oegandees. Buiten de steden worden ook veel bonen en pinda’s gegeten. Het bekendste gerecht uit Oeganda is ‘matoke’. Dit is banaan die gepeld en gekookt wordt in het bananenblad.

Tijdens je verblijf wordt het eten voor je bereid, maar het is nog gezelliger om samen met de Oegandese vrouwen te koken op houtskool. Ga met ze mee boodschappen doen op de markt of in de winkeltjes en kraampjes in de buurt, dat is een belevenis op zich! Er is veel en lekker! fruit. Ananassen (als het een goede oogst is), watermeloenen maar ook groenten als tomaten, paprika’s en uien zijn volop verkrijgbaar.

Je zult weinig vlees eten; vanwege de kosten en de hygiëne.

Het water op het project is voor Nederlanders niet drinkbaar. We raden aan om een grote tank te kopen en kleine flesjes bij te vullen. Dat is goedkoper en we verbruiken minder plastic. Eens per dag (of twee dagen) de flesjes wel verversen (en je naam erop zetten). Een eigen herbruikbare bidon, zoals een dopper, is ook wijs.

Het brood is meestal wit (en snel droog), maar ook bruinbrood is te koop. Broodbeleg uit Nederland meenemen kan een aanrader zijn (een pot Nutella is wel verkrijgbaar, maar erg duur). Handig om mee te nemen zijn opkikkertjes zoals drinkbouillon, sultana’s en kauwgom.

  • Het reisbudget is inclusief water en exclusief de luxere zaken zoals koek, chips en cola. Maar af en toe een colaatje kopen voor de maag kan geen kwaad. Als je een koffiedrinker bent, is het slim zakjes koffie of een pot Nescafé mee te nemen. Koffie is erg duur in Oeganda.

Vervoer
In en om het project kun je alles lopend doen. Van het vliegveld naar het guesthouse ( +/- 15 minuten) en naar het project (circa 3 uur) is vervoer geregeld. Wanneer je boodschappen gaat doen in Lwamalenge, wordt er een taxi geregeld. De wegen zijn niet overal even goed. Dit kan soms wel eens tot oponthoud leiden.

Teamuitjes

Kom helemaal in de sfeer door je haren te laten vlechten of een Afrikaanse jurk te laten maken. Tijdens je reis kun je de hoofdstad Kampala bezoeken. Je kunt daar je souvenirs inslaan op de toeristenmarkt. Ga op zoek naar spanning op de krokodillenfarm bij het Victoriameer. Liever tot rust komen? Dat kan tijdens een stranddag bij Lake Nabugabo of door het bezoeken van de Murchison falls.

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI