Reader

Oeganda Bukulula

Real Shepherd is opgericht om de meest kwetsbare mensen van de gemeenschap te helpen, zodat iedereen beseft dat zij schepselen van God zijn, waarvoor gezorgd moet worden.

William Lubega

Iedereen uit het dorp kent William: als kippenhouder, betrokken dorpsgenoot, pastor, politieman of schooldirecteur. Hij weet van aanpakken! Als directeur van ‘Real Shepherd Community Development Foundation’ runt hij met een enthousiast team dé basisschool in zijn geboortedorp.

Droom

William had van jongs af aan al een droom; een school waar iedereen welkom is, een school voor rijk én arm. In 2011 werd de ‘Real shepherd community development foundation’ opgericht. In 2012 werd de school geopend. Hiervoor spaarde William al jaren met de verhuur van kleine ruimtes.

Het project
In 2015 kwam het eerste Livingstone team. Ze hebben samen met de community een eerste gebouw met meerdere grote klaslokalen neergezet. In 2016 volgde nog een team dat een tweede gebouw neerzette dat fungeert als hal en klaslokalen. In de tussentijd heeft de community niet stil gezeten; er is een toiletgebouw bij gekomen en men heeft aan de omheining gewerkt. Zelfs de kippenhokken werden omgetoverd tot klaslokalen. Het team van 2018 heeft verder gebouwd aan een examenhal en de keuken en heeft een stuk grond naast de huidige school gekocht. Hier hoopt de school in de toekomst een school voor vakopleidingen te kunnen starten.

Visie en missie
De visie van William en alle andere leden van de organisatie is dat alle leden van de gemeenschap, ook de meest kwetsbaren, actief deelnemen in de samenleving. Op die manier wil hij honger, armoede, analfabetisme, ziektes en stigmatisering bestrijden. Door training en onderwijs wil William kansen creëren voor jong en oud om zo de gemeenschap in Bukulula tot bloei te laten komen.

Wat ga jij doen

Werken met mensen
De kinderen vinden het erg gezellig als ze les krijgen van iemand anders dan hun gebruikelijke juf. Ze zijn erg nieuwsgierig en leergierig. Je kunt ze ook helpen met huiswerk.

Natuurlijk mogen sport- en spelactiviteiten niet ontbreken. Een voetbaltoernooi valt gegarandeerd in de smaak bij de kinderen én leerkrachten! Wanneer je met de kinderen wilt knutselen en/ of sport- en andere spelactiviteiten wilt doen, kun je het beste het een en ander meenemen. Ballonnen, bellenblaas en schmink zijn bijvoorbeeld lastig te krijgen.

Mensen weten zich bemoedigd en gezien door je bezoek. Meestal ga je in kleine groepjes uiteen en neem je een zak rijst, wat olie en bijvoorbeeld tandpasta mee. Je bent te gast bij een opvanghuis voor gehandicapten en brengt een bezoek aan de gevangenis en lokale gezondheidskliniek. Op huisbezoek bij schoolkinderen, ouderen, en kwetsbaren, leer je de lokale gemeenschap beter kennen.

Tip: Leer een paar woorden in de lokale taal, het Luganda

Praktisch werk
In het najaar van 2023 hebben lokale bouwvakkers een aantal schoolgebouwen afgebroken. Deze waren hoognodig aan vervanging toe. Leerlingen van Het Noordik zijn in november begonnen met het opbouwen van nieuwe klaslokalen. Ondertussen heeft de lokale bevolking niet stilgezeten, maar de gebouwen zijn zeker nog niet klaar. Een klus voor jullie dus!

Zorg dat je werkkleding bij je hebt en stevige schoenen. Een paar werkhandschoenen kunnen ook zeker niet gemist worden.

Livingstone raadt aan zoveel mogelijk goederen en dingen die je weg wilt geven in het land zelf te kopen. Ten eerste stimuleer je daarmee de lokale economie en ten tweede heb je dan lokale middelen waarvan men weet hoe er mee om te gaan.

Jouw verblijf

Accommodatie
Je verblijf in de landelijke, kleine gemeenschap Bukulula is al één groot avontuur op zich! Je slaapt met je team in een huis op het terrein van het project. Er is een openlucht keuken en eetruimte, een zonverwarmde douche en een Afrikaans toilet, lees: een gat in de grond. Er is regelmatig stroom en stromend water. Geen zorgen, je zult niets tekort komen!

Maaltijden
De meeste lokale maaltijden zijn vrij simpel. Bananen, vis en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten voor een Oegandees. Buiten de steden worden ook veel bonen en pinda’s gegeten. Het bekendste gerecht uit Oeganda is ‘matoke’. Dit is banaan die gepeld en gekookt wordt in het bananenblad.

Tijdens je verblijf wordt het eten voor je bereid, maar het is nog gezelliger om samen met de Oegandese vrouwen te koken op houtskool. Ga met ze mee boodschappen doen op de markt of in de winkeltjes en kraampjes in de buurt, dat is een belevenis op zich! Er is veel en lekker! fruit. Ananassen (als het een goede oogst is), watermeloenen maar ook groenten als tomaten, paprika’s en uien zijn volop verkrijgbaar.

Je zult weinig vlees eten; vanwege de kosten en de hygiëne.

Het water op het project is voor Nederlanders niet drinkbaar. We raden aan om een grote tank te kopen en kleine flesjes bij te vullen. Dat is goedkoper en we verbruiken minder plastic. Eens per dag (of twee dagen) de flesjes wel verversen (en je naam erop zetten). Een eigen herbruikbare bidon, zoals een dopper, is ook wijs.

Het brood is meestal wit (en snel droog), maar ook bruinbrood is te koop. Broodbeleg uit Nederland meenemen kan een aanrader zijn (een pot Nutella is wel verkrijgbaar, maar erg duur). Handig om mee te nemen zijn opkikkertjes zoals drinkbouillon, sultana’s en kauwgom.

  • Het reisbudget is inclusief water en exclusief de luxere zaken zoals koek, chips en cola. Maar af en toe een colaatje kopen voor de maag kan geen kwaad.

Vervoer
In en om het project kun je alles lopend doen. Van het vliegveld naar het project (circa 3 uur) en voor de boodschappen en excursie wordt er vervoer geregeld. Wanneer je boodschappen gaat doen in Masaka, dan ga je met de auto. De wegen zijn niet overal even goed. Het zou kunnen zijn dat je na een heftig regenbuitje een keertje moet duwen.

Teamuitjes

Kom helemaal in de sfeer door je haren te laten vlechten of een Afrikaanse jurk te laten maken. Tijdens je reis kun je de hoofdstad Kampala bezoeken. Je kunt daar je souvenirs inslaan op de toeristenmarkt. Ga op zoek naar spanning op de krokodillenfarm bij het Victoriameer. Liever tot rust komen? Dat kan tijdens een stranddag bij Lake Nabugabo of door het bezoeken van de Murchison falls.

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI