Ik zet me in voor de armste jongeren uit onze gemeenschap
Het verhaal van Mary

Oliyo otya Mijn naam is Mary Sibulidwa, Oegandese, geboren op 17 december 1979. Ik ben moeder van een dochter van 16 en een zoon van 14. Ik werk als `headteacher` op de Queen of Peace Highschool. Dit doe ik al sinds de start van de school in 2007.

De Queen of Peace staat voor een gevecht tegen armoede in onze communities. Met elkaar willen we werken aan betere toekomstperspectieven voor de mensen uit onze gemeenschap. We willen dat leefomstandigheden verbeteren. Dat mensen weer een inkomen kunnen krijgen. Wij geloven dat het start met onderwijs en omzien naar elkaar.

Gewoon beginnen
Ooit koos ik ervoor om leraar te worden, omdat ik kinderen beter wilde helpen. Ik houd van kinderen en gun hen een goede toekomst. Als leraar kom je dichtbij een kind en kun je hen aanmoedigen om de beste burger te worden!

Sinds 2007 zet ik me in als `headteacher`. Ik wil er zijn voor de kinderen, leraren, ouders en personen uit onze communities. Onze voortgezet onderwijsschool startte met helemaal niets. We – de directie, een aantal leraren en ikzelf – kregen een stuk grond en startten gewoon. We zetten onze liefde voor de communities, onze talenten en geloof in…

… en doorzetten
Het was keihard werken en zeker niet makkelijk. Ik herinner me nog heel goed dat we een krakkemikkig klaslokaaltje hadden om in les te geven. Het stortte in, terwijl er een student onder zat. Verschrikkelijk.

“Zet je liefde, geloof, talenten en doorzettingsvermogen in!”

De eerste echte klaslokalen
Goede dingen die onze school zijn overkomen zijn de bouw van echte klaslokalen die wel konden blijven staan. Waar onze studenten veilig les konden krijgen. Vanaf 2011 gingen we samen werken met Stichting Livingstone. In 2012 kregen we het eerste team. Dat was echt bijzonder! Samen met mensen uit onze gemeenschappen en de teams die kwamen werkte we aan de eerste klaslokalen van de school.

Never give up
Nooit! Ons schoolmotto is: “Work with the Lord for excellence”. En dit geldt voor ons allen! We hebben God, elkaar en onszelf nodig om het beste te bereiken. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel veranderingen op onze school gezien; er kwamen meerdere klaslokalen, verblijven voor de leraren, een examenhal, toiletgebouwen, watertanks, schoolmaterialen, laboratoriummaterialen, beamers en ga zo maar door.

Officieel gecertificeerd
Het beste wat de school is overkomen is dat we in 2019 officieel gecertificeerd werden als Voortgezet Onderwijsschool bij de overheid. Vorig jaar hebben voor de eerste keer in onze schoolgeschiedenis alle vierde-klassers examens gedaan in onze eigen school. Iedereen is geslaagd! En… we hebben nu ook toestemming om de bovenbouw van het VO aan te gaan bieden. Onze eerste klas 5 is net gestart!

Niet zonder slag of stoot
Nog steeds kent onze school veel uitdagingen. Ik denk aan de leefomstandigheden van onze leraren. Zij hebben het niet makkelijk. Ook moesten we van de inspectie onze slaapvertrekken voor leerlingen sluiten, omdat ze te klein waren. Maar we hebben deze vertrekken nodig, omdat een aantal studenten van ver moet komen.

“Maar we geven niet op en streven naar het beste!”

Mijn droom?
Dat de Queen of Peace Highschool de beste school wordt van Oeganda. Dat onze studenten de burgers zijn die een betere wereld realiseren!

Smile
Wat mij aan het lachen maakt? Als ik denk aan alles wat onze school al heeft bereikt. Dit hebben we met elkaar; directie, leraren, leerlingen, ouders, bestuur, omstanders en Stichting Livingstone gedaan! Ik word er ook blij van als er Nederlandse vrienden overkomen!

Nederlandse vrienden
We hebben sinds 2012 verschillende teams ontvangen. Een aantal personen kwamen zelfs terug! Het is bijzonder om te weten dat mensen vanuit Nederland ons willen helpen bij onze missie. Ook hoor ik veel verhalen over Nederland. Het lijkt mij een bijzonder land! Een paar reisleiders heeft me wel eens gevraagd om naar jullie land te komen. Dat lijkt me fantastisch! In 2020 zou dat werkelijkheid zijn geworden…

“Het is bijzonder om te weten dat mensen vanuit Nederland ons willen helpen bij onze missie.”

Bekijk het project van deze partner

Lees nog een verhaal

Livingstone
© Copyright 2024 Livingstone - Privacybeleid
SGR SGRZ Calamiteitenfonds ANBI